Actueel

December 2017

Nieuwjaarswens

Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig 2018. Oktober 2017

Appels

Op dit moment worden de Santana's verkocht. Zoals ik al eerder schreef: veel appels zijn groter dan normaal, vanwege de vorstnacht in april. Maar de smaak heeft er gelukkig niet onder geleden..

Peren

Zolang de voorraad strekt worden de Concordes verkocht. Ook hierbij zitten enorm grote exemplaren. Ze zijn heerlijk zoet en sappig als ze wat lichter van kleur worden. Het is wel aan te raden, als u ze koopt, om alleen de peren die snel gegeten gaan worden, in de kamer te leggen, de rest kunt u dan in de koelkast bewaren. Peren die te lang warm liggen kunnen namelijk bruin worden van binnen.

Stoofperen

Ook de Gieser Wildeman stoofperen kunnen nu gekocht worden: het wordt langzamerhand kouder en dan is het heerlijk om weer lekker stoofpeertjes te eten (scheutje bessensap en port erbij, kaneelstokje, wat suiker....)

Appelperensap

Het is weer bijna zover: vanaf half november kunnen er weer pakken lekker appelperensap worden gekocht.

Rooien

Ook dit jaar worden er weer bomen gerooid: over een paar weken wordt een rijtje pruimenbomen (Reine Victoria op onderstam St. Julien A) gerooid. De bomen zijn een jaar of 15 oud en geven lekkere pruimen. Ze worden uit de grond 'gelepeld' en de kluit wordt in jute verpakt, zodat ze goed te vervoeren zijn. Als u belangstelling hebt voor een of meerdere bomen, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten weten aan ons. Dan kunnen we ze voor u apart zetten.


  


September 2017

Het uur van de waarheid  brak vorige week aan, de appel en perenpluk was begonnen : hoeveel schade had de vorstnacht van  19/20 april aangericht?

Triomph de Vienne

Hier was het al vrij snel duidelijk geweest: er zou bijna geen gewone peer aan gaan groeien. Vrijwel alle bloesem was beschadigd. En dat terwijl de bomen wit zagen van de bloesem... Dit betekent dus dat alles wat ik heb kunnen plukken - en dat is dus niet veel bijzonders.. (zie foto) - tot sap wordt vermalen. Alles wat maar enigszins op een peer leek heb ik aan de bomen laten zitten, want bij gebrek aan vruchten gaat een boom extra groeien, de energie moet toch ergens heen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Santana

Hier zag het er ook niet best uit: bovenin de bomen hingen over het algemeen veel vruchten, evenals helemaal onderin de bomen. Maar aan de gesteltakken hing vrijwel geen enkele appel meer. Ik zag het dus somber in toen ik vorige week begon te plukken. Maar tot mijn opluchting valt de oogst in kilo's dus reuze mee, want de appels die eraan hingen zijn (veel) groter dan normaal (en dat terwijl de Santana toch al vrij grote vruchten geeft). Dus schrik niet als u Santana's koopt : er zitten bijna ballonnen bij...tja, ik kan er moeilijk stukjes af gaan snijden..

Alkmene

Dit ras wordt dezer dagen geplukt en wordt binnenkort verkocht. (De Santana's worden eerder geplukt, maar moeten eerst een maandje in de koelcel liggen om te ontzuren). Helaas moet ik constateren dat deze oogst wel erg tegenvalt: ik heb zo'n 40% minder opbrengst dan voorgaande jaren. Daardoor moet ik de prijs van de Alkmene's dit jaar verhogen.

Naast vorstschade is er ook buitengewoon veel rot in alle appelrassen (behalve in de Collina's). Dat schijnt  te maken te hebben met het feit dat er dit jaar veel suikers in de vruchten zitten, waardoor bijna elk gaatje  gaat rotten. De appel wordt daardoor waardeloos en wat nog veel erger is, is dat de appels die eromheen en tegenaan hangen vaak ook aangetast worden, waardoor ik soms het idee krijg dat het rotte appels regent: elke dag liggen er de nodige exemplaren in de paden. De varkens vinden dit overigens niet zo erg..... 

Pruimen

We gaan beginnen aan het laatste ras van het seizoen: de Valor. Dit zijn hemelsblauwe pruimen, met een stevige 'bite'.  Ze zijn namelijk verwant aan de kwets en zijn daardoor ook heel bruikbaar in de verwerking in lekkere recepten. 


Augustus 2017

Appels

De eerste appels zijn er weer! De zomerappel Collina, een frisse, sappige zoetzure appel, ligt weer geplukt in de koelcel. De komende weken is deze dus te koop. In de loop van september wordt deze appel opgevolgd door de Alkmene.


Frambozen

De (herfst)frambozenoogst komt nu ook langzaam op gang. De eerste doosjes worden al verkocht, maar het is nu nog mondjesmaat. Er hangt een veelbelovende hoeveelheid aan de struiken, dus de komende weken wordt het frambozen smullen.

Kersen

 De kersenpluk is bijna voorbij; dat wil echter niet zeggen dat er geen kersen meer te koop zijn. Er ligt nog een voorraadje in de koelcel, dus de kersenliefhebbers kunnen nog wel een paar weken genieten.

Pruimen

Er zijn nu volop pruimen te koop: de Opal. Er was dit jaar een hele grote oogst, dus de prijs is naar beneden bijgesteld, zodat pruimenliefhebbers naar hartelust kunnen inslaan.

Rode bessen

Ook bessen zijn er nog volop; dat zal de komende weken nog steeds het geval zijn.

Sappen en siropen

Van het fruit dat niet verkocht kan worden, wordt op dit moment weer van alles gemaakt. Er is weer een nieuwe voorraad ongezoete sappen: zwarte bessen-, kersen-, pruimen- en rode bessen sap. En kersen- en pruimensiroop.

Juli 2017

Rode bessen en verder fruit

Zuurliefhebbers opgelet: deze week is de verkoop begonnen van de rode bessen. De komende twee maanden zullen deze weer gekocht kunnen worden. Verder zijn de eerste pruimen- de kleine Opal- geplukt. Verkoop ervan is nu mondjesmaat, maar over een week zullen ze waarschijnlijk weer volop te krijgen zijn. Verder is er hier en daar ook al een herfstframboos bezig rijp te worden, dus nog een week of twee geduld, dan zal de verkoop daarvan ook goed op gang gaan komen.


 

Bloemenweide

Afgelopen herfst is een deel van de kersenaanplant gerooid; op die plek staat nu een kleurrijke bloemenwei: vlin-ders, bijen, hommels en andere nuttige beestjes vliegen druk heen en weer. Het is een prachtig gezicht. Met grote dank aan buurman Pyt!

  

  

Juni 2017

De verkoop begint

Er zijn weer kersen te koop. Zoals al eerder is gezegd: een groot deel van de kersenbomen heb ik moeten rooien, dus de hoeveelheid  kersen zal dit jaar duidelijk minder zijn. Als u wat verder weg woont, is het misschien verstandig om eerst even te bellen of te mailen voordat u langskomt, dit om teleurstellingen te voorkomen..

Verder zijn er ook weer zwarte bessen voor de liefhebbers en eind deze week zullen ook de eerste kruisbessen geplukt zijn.

Luizen............

Het is elk jaar weer raak: luizen! Melige pruimenluis, groene perzikluis, appelbloedluis, bloedblaarluis enz. enz. en de ergste van allen: de zwarte kersenluis. De zwarte kersenluizen verschijnen als het blad zich gaat ontvouwen. Op de eerste foto hieronder zijn ze te zien: dikke zwarte luizen, zo groot dat je ze ziet kruipen. Ze zuigen het sap uit de bladeren zodat deze gaan omkrullen en niet verder kunnen groeien. Dat betekent dat de takken niet verder uitgroeien en de nieuwe scheuten geen kans krijgen, want luizen zijn juist dol op het verse, jonge blad. Dit gaat het hele seizoen door, weken achter elkaar. Wat is er tegen te doen? Je kunt allerlei middeltjes proberen te spuiten, maar dat helpt niks; het beste is om een natuurlijk evenwicht proberen te bereiken, dus zorgen dat er genoeg natuurlijke vijanden zijn, die de luizen te lijf kunnen gaan:  galmuggen, zweefvliegen, gaaswespen, oorwurmen en  lieveheersbeestjes.

Hoe krijg je zo'n evenwicht? Tja, dat gaat niet 1,2,3, het moet zich opbouwen. Het helpt als er veel bloeiende bloemen en planten aanwezig zijn, waar de nuttige insekten op af komen. Ook is het mogelijk om nuttige insekten, oftewel hun larven, te kopen. Een bedrijf waar ook particulieren terecht kunnen is: www.roodmetzwartestippen.nl

Het lastige (maar ook logische) is, dat de natuurlijke vijanden zich pas massaal vermenigvuldigen als er genoeg te eten is: luizen dus. Op de eerste foto hieronder is dus een kersen blad te zien, vol met kersenluis, waarop een hoopje gele eitjes is gelegd. Op de tweede foto zijn de uitgekomen larven te zien; als je goed kijkt zie je dat er nog maar weinig dikke zwarte luizen over zijn, de rest is in de hongerige magen van de larven verdwenen: een lieveheersbeestje kan er 150 per dag verorberen, maar een larve wel 450!

Op de derde foto hieronder is de larve in een iets verder stadium en na korte tijd verandert zo'n larve (best wel een  'eng' beestje om te zien) in een prachtig lieveheersbeestje. Op de laatste foto is te zien dat een tak verder kan doorgroeien, nadat de luizen weggegeten zijn: de bladeren zijn nog wel omgekruld, maar de nieuwste bladeren zijn weer in orde.

  

  

Vorstschade

De vorst van 19/20 april heeft helaas toch meer schade veroorzaakt dan verwacht: vooral de peren en appels zijn getroffen. Er zullen bijna geen peren komen dit jaar...en van de appels zijn vooral de Alkmenes geraakt. Gelukkig is er relatief weinig schade bij het overige fruit.

Oogstverwachting

Er komen al regelmatig mensen langs die vragen of er al kersen rijp zijn (in de winkel zijn immers al (Griekse) kersen te koop). Nu schiet het al aardig op bij het eerste ras, de Burlat, maar het zal toch wel tot eind van deze maand duren voor ze geplukt zullen worden. Verder is het zo dat een groot deel van de kersenbomen afgelopen jaar is gerooid (o.a. door afsterven van vele bomen), zodat de kersenoogst veel kleiner zal uitvallen. Ook de nachtvorst heeft enig effect gehad. We zullen zien waar het schip strandt...

Wat het overige fruit betreft: de eerste kruisbessen zullen over een week of twee ook rijp zijn. Ook de zwarte bessen zijn al aardig aan het kleuren.

Mei 2017

Bloeitijd

Voor de fruitteelt is het een moeizame tijd: het is te koud voor een goede bestuiving van de bloesems: bijen vliegen vrijwel niet als het onder de 12 graden is, helemaal niet als er zo'n harde noordenwind waait, wat hier natuurlijk de laatste weken vaak het geval is. Ik heb, zoals  elk voorjaar, ook hommelvolken gekocht. Hommels zijn beter bestand tegen  lage temperaturen en vliegen stug door. Een gekocht volk telt alleen aanvankelijk slechts 60 hommels, terwijl een 'dik' bijenvolk vele duizenden bijen kan tellen...Bloemen zijn maar een paar dagen 'bestuifbaar', dus het is niet gewoon een kwestie van afwachten: volgende week is het 20 graden, dus dan vliegen de bijen wel, maar tegen die tijd zijn de  bloesems er al af. Het enige wat ik dan kan doen, is de bomen bespuiten met borium, wat ervoor kan zorgen dat de bloeitijd iets verlengd wordt. Een ander nadeel van het te koude weer is, dat de bloeitijd van de bomen heel traag verloopt en een bloeiende fruitboom is als een huis waarvan de ramen wijd staan staan: de schimmels kunnen er gemakkelijk invliegen.

Vorst

Iedereen heeft het kunnen merken: in de nacht van 19/20 april heeft het gevroren en hoe verder van de kust hoe meer. Gelukkig zitten wij relatief dicht bij Waddenzee en Lauwersmeer, dus aan de grond is het ongeveer -3 graden geweest, schat ik, terwijl medetelers in bijvoorbeeld Drente vaak wel -8 tot -10 meemaakten. Als je dan kersen teelt, is echt alles bevroren! Het enige wat ik kon doen is: het gras zo kort mogelijk maaien en de boomstrook zo nat mogelijk maken, waardoor bij vorst relatief warme lucht uit de bodem omhoog komt waardoor de temperatuur 1 of 2 graden kan stijgen.

Ik heb desondanks toch schade. Hoeveel is nog moeilijk te zeggen want eerst moet de bloei voorbij zijn, maar bij de kruisbessen zijn al heel wat bevroren vruchten op de grond gevallen en bij de kersen zijn hier en daar ook al bevroren bloemen zichtbaar. We moeten er maar het beste van hopen!

  


April 2017

  Lente

De lente is volop losgebarsten! Je ziet overal struiken in knop of al in bloei, narcissen staan al weken geel te zijn en de fruitbomen blijven hier niet bij achter..het is hard werken  om de ontwikkeling van de bomen bij te blijven. Ik ben bijna klaar met de snoei van de kersen, de laatste fruitsoort die gesnoeid wordt. De eerste pruimen beginnen al te bloeien. Binnenkort komen er weer bijenkasten en hommelvolken.

Net zoals afgelopen jaren zijn er dus weer kersentakken te koop. U heeft er een kleine twee weken plezier van in de huiskamer.

 

Eieren

We hebben sinds vorig jaar nieuwe kippen, van het Duitse ras Vorwerk. Onze 'oude' kippen waren ook echt zo oud dat ze helemaal geen eieren meer legden; dus dat was nou ook weer niet de bedoeling. We hebben ze vervangen door verse kippen die nu oud genoeg zijn om eieren te leggen. Dat doen ze  met overgave, we hebben elke week een aantal dozen te koop. Dus de liefhebbers van onze heerlijke eieren -met mooie oranje dooiers- kunnen hun hart weer ophalen. Het is misschien wel handig om tevoren even te informeren of er inderdaad eieren zijn, want voor je het weet zijn kippen van de leg of hebben even een eierleg vakantie....


November 2016

Verkoop fruitbomen

We hebben een deel van onze boomgaard gerooid. Een deel van die bomen hebben we herplant, een deel gaan we versnipperen en de rest verkopen we. Wellicht hebt u belangstelling voor een fruitboom van de Lauwershof?

Te koop: 10 (biologische) kersenbomen (Burlat; vroege zoete kers) op onderstam Gisela 3 (zwakke onderstam waardoor de boom laag blijft: ongeveer 4 meter, nu ongeveer 2,50 meter). De bomen zijn 4 jaren oud. € 30 per stuk.


Tevens 10 (biologische) pruimenbomen (Valor: late pruim) op zwakke onderstam Grymsk. De bomen zijn 4 jaren oud. Ze zijn nu ongeveer 2.50 meter hoog. € 25 per stuk.

 


Oktober 2016

Appel-perensap

Het is weer zover: we hebben vandaag (14 oktober) weer appels en peren laten persen tot heerlijk appelperensap, net als vorig jaar. We hebben er 8 verschillende soorten appels in verwerkt en twee soorten peren. Hoe meer verschillende soorten, hoe lekkerder de smaak. Het sap is af te tappen via een kraantje en na opening minstens 2 maanden houdbaar. De ongeopende pakken zijn zelfs twee jaar houdbaar. Er zijn 3 liter- en 5 liter pakken verkrijgbaar. Helaas moesten we de prijs iets verhogen, omdat de regering de accijns op dit soort dranken heeft verhoogd (zoals cola?).


Appels

Op dit moment zijn we nog bezig met de verkoop van de Alkmene, een sappige, zoetzure appel, familie van de Cox. Waarschijnlijk is deze nog een week of twee leverbaar en daarna gaan we over op de verkoop van de Santana, familie van de Elstar en ook geschikt voor mensen met een (milde) appelallergie.

Peren

Voorlopig hebben we nog voldoende voorraad van de Concorde, een heerlijk zoete, sappige handpeer; familie van Conference en Doyenne du Comice. Zoals alle handperen, moet deze peer nog een poosje op kamertemperatuur tot volle rijping komen, maar als u dat geduld kunt opbrengen, kunt u genieten van een heerlijke handpeer.

Stoofperen

De bekende stoofpeer Gieser Wildeman is ook weer te koop!

September 2016

Nazomer

Het zachtfruitseizoen loopt ten einde: de frambozen verminderen in aantal en grootte, de rode bessen raken langzamerhand op en de laatste kilo's kersen worden dezer dagen ook verkocht. Wat de pruimen betreft: de grote Jubileum pruimen zijn bijna op en worden de komende tijd vervangen door de Reine Victoria's. 

Appels 

 De Collina appels zijn al op; dat was eerder dan gepland en ook anders dan vorig jaar om deze tijd. Het heeft vooral te maken met het feit dat de Collina's deels in een beurtjaar zijn beland, dus veel minder dan normaal produceerden. Vorig jaar was er een hele grote oogst, waarschijnlijk te groot dus, gezien de reactie van de bomen dit jaar. Volgend jaar beter dus maar...

De afgelopen dagen zijn de Santana's geoogst. Dat betekent niet dat ze al verkocht kunnen worden ; ze moeten eerst minimaal een maand in de koelcel liggen om te ontzuren. Nee, het wachten is nu op de pluk van de Alkmene appels; dat zal niet lang meer duren hoop ik.

Peren

De eerste peren zijn nu geplukt. Het is het zomerras Triumphe de Vienne: grote, stevige, hele zoete en sappige peren.Augustus 2016

De eerste appels

Appelliefhebbers opgelet! De oogst van de Collina's is begonnen en de eersten staan klaar voor de verkoop. De Collina is een vroege zomerappel, een kruising van Priscilla en Elstar. Het is een knapperige, sappige appel, zoetzuur van smaak. Hij heeft een groen/gele grondkleur met oranjerode lichtgestreepte blos.


Pruimen

 De oogst van de eerste pruimensoort, de Opal, is bijna afgerond. Er staat een hele voorraad in de koeling voor u klaar. Ik heb de pruimen zolang mogelijk laten hangen, ze zijn geoogst op het moment dat ze bij wijze van spreken bijna in je hand vielen. Je moet dan wel accepteren dat er vrij veel aantasting is, want  niet alleen mensen vinden rijpe pruimen lekker, ook in de dierenwereld zijn er velen die erop af komen. Als er bijvoorbeeld veel vlinders rondfladderen weet ik dat er een aangevreten pruim hangt die dankbaar opgepeuzeld wordt....  Voor u staan natuurlijk alleen de goede pruimen klaar  


Appels

Het moment komt dichterbij dat de eerste appels, de Collina, worden geoogst. Deze zomerappel heeft de vervelende eigenschap dat er behoorlijk wat appels op de grond vallen voordat er echt rijp zijn. Aangezien dat nu het geval is, betekent het dat ik binnenkort kan gaan oogsten. Ze zien er mooi uit, met een rode blos op een geel/groene ondergrond.

Kruisbessen

De tijd van de kruisbessen is nu voorbij, liefhebbers zullen weer een jaar moeten wachten...

Herfstframbozen

De oogst van de herfstframbozen komt nu goed op gang. Er zijn ook nog wel zomerframbozen, maar die worden binnenkort ingehaald wat aantal betreft door hun herfstzusjes.

Kersen

Er wordt me al vaak gevraagd tot wanneer er kersen zijn. Nu, de pluk zal nog wel een week of twee doorgaan, meestal zijn er kersen tot ongeveer de derde week van augustus.

Honing

Ook dit jaar hebben we weer honing van de nektar van het fruit van ons bedrijf.Juli 2016

Kruisbessen

Juni/juli is de oogsttijd van de kruisbessen. Er zijn veel verschillende soorten, gele en rode, grote en kleine, zoete en minder zoete, meeldauwgevoelige en tegen meeldauw resistente. Op de Lauwershof staan verschillende soorten, hoewel er in totaal maar een klein stukje beplant is met kruisbesstruiken. Ze zijn erg lastig te oogsten omdat er vreselijke doorns aan de takken zitten en de bessen moeilijk met de hand te oogsten zijn, ook al omdat de steeltjes erg vast zitten aan de takken. Dat betekent dus voorzichtig met een schaartje de bessen er af knippen, wat een heel precies werkje is. De eerste soorten zijn hier al geoogst en deze week beginnen we aan de latere soorten: kleine, zoete  rode kruisbessen (Hinnonmaki Red).  

                                               

Rode bessen

Velen vroegen er al naar en nu is het dan zover: de oogst van de rode bessen is begonnen. Het is een midden vroege soort:Rolan. De allervroegste bessen hebben we hier niet. Na de Rolan volgt het ras Rovada, wat ook al aardig aan het rijpen is. Dus over een week of twee is dat aan de beurt.

 Ik meet met een refractometer of de bessen geoogst kunnen worden. Dat is een apparaatje waarin je een bes kunt leggen en als je die platdrukt kun je de zuurheid van het sap meten. Er verschijnt dan een blauwe streep die een getal aangeeft. De bessen bovenaan de tros zijn altijd het eerste rijp, dus moet je altijd bessen boven en onder in een tros meten. Afgelopen week waren alle bessen 'boven de streep' en dus kunnen ze geplukt worden. 

Frambozen

De eerste zomerframbozen worden geplukt. Ik heb al eerder geschreven dat de zomerframbozen slecht groeien hier op de klei, dus er zijn nooit veel frambozen die verkocht kunnen worden. Het wachten is dus vooral op de herfstframbozen, die hun naam eigenlijk geen eer aan doen, want er zitten al knoppen in en de eerste exemplaren zullen over een week of twee rijp zijn; dit ras is tot diep in september te oogsten.

Honing

Dit jaar is er weer honing die de bijen van het nektar op ons bedrijf verzameld hebben. Dus honing van biofruit. Ook gezond en lekker.

Juni 2016

De stand van zaken

De kersenverkoop is begonnen: dat zijn de kersen van het ras Burlat. Aangezien er nooit zoveel geplukt wordt van deze soort, heb ik daar nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Maar ze staan dus al in de koelkast hier!

Aardbeien

Er is elke dag nog een kleine voorraad aardbeien. De planten worden gerooid en zullen niet vervangen worden.

Zwarte bessen

Komende dagen worden de eerste zwarte bessen geplukt, er zijn verschillende soorten van, dus de komende weken komt er steeds een kleine hoeveelheid in de verkoop. Aangezien de vraag naar verse zwarte bessen toeneemt, zal ik dus niet al de bessen verwerken tot sap, maar steeds ook een deel vers verkopen.


Overig fruit

Het zal niet zo lang meer duren tot de eerste kruisbessen rijp zijn. Dit geldt ook voor de zomerframbozen. De eerste rode bessen zijn druk aan het kleuren en binnen twee weken zullen deze rijp zijn.

Het weer

Tja, eigenlijk valt het nog mee wat we hier te verduren krijgen: als er zulke buien als in het Zuiden van het land zouden vallen, was het einde verhaal van de Lauwershof geweest vrees ik. Maar het is desondanks kleddernat; in een aantal paden zijn door de tractor zulke diepe sporen gereden dat er een soort putlucht is gaan hangen...Het is ook niet echt fijn werken, noch voor mij noch voor de scholieren: gehuld in regenpakken, met een vuilniszak om de kratjes heen om het fruit te beschermen enz. enz. De app van de buienradar is de hele dag door roodgloeiend en de voorspellingen kloppen natuurlijk niet altijd: gelukkig komen buien vaak vanuit het zuiden en als ze eenmaal in Friesland zijn aangekomen doven ze uit of, wat gelukkig ook vaak voorkomt, ze gaan links of rechts om ons heen.

Vogels

Tenslotte nog een leuk bericht: tijdens de zomersnoei van de pruimen kwam ik een nest met eieren tegen van een kleur die ik nog nooit gezien had. Een week of wat later kwam ik er weer langs en ontdekte ik dat de eieren waren uitgekomen en nu genieten we nog meer van het gezang van de lijsters!

 

Aardbeien

Het is weer een tijd geleden dat ik een bericht plaatste, maar nu is het weer zover. De aardbeienoogst is begonnen en ze kunnen dus weer gekocht worden. Dit jaar zijn er echter minder aardbeien dan voorgaande jaren en dat heeft te maken met het feit dat de planten nu hun derde jaar ingaan en dan is de kans groot dat er veel kleine vruchten aan komen. Maar als ik ze  vorig jaar had gerooid waren er nu geen aardbeien meer geweest omdat ik geen nieuwe planten kan en wil zetten. Maar de aardbeien  zijn weer lekker en de kleintjes gaan gewoon in de jam.

Kersen

Nog een weekje en dan kunnen de eerste kersen geplukt worden. Zoals gewoonlijk in het begin maar kleine hoeveelheden, later hopelijk meer. Dit jaar zullen er echter veel minder kersen geoogst kunnen worden. Dit heeft te maken met de natte winter: de bodem is maanden lang nat geweest, tot in het voorjaar. Op de klei zakt het water ook niet snel weg als de grond eenmaal doordrenkt is, dit ondanks de drainage. Kersenbomen kunnen heel slecht tegen een te natte bodem. Het leek er aanvankelijk toch goed uit te zien. Ik had dit jaar de regenkappen heel vroeg over de bomen getrokken, al voor de bloei in april (een heel gevoelige periode). Maar het heeft dus niet geholpen: de Pseudomonas (tak-en bloesemsterfte, een schimmelziekte) heeft toegeslagen; tientallen bomen (helaas vooral de heerlijke Kordia's) zijn helemaal of half dood, er komen in elk geval geen kersen meer aan. Dus dat is een grote teleurstelling....

 


Overig fruit

De rode en zwarte bessen beginnen voorzichtig te kleuren. De kruisbessen  zullen over een week of twee  rijp zijn. De zomerframbozen staan te bloeien en de herfstframbozen schieten uit de grond. Ook de bramen staan in bloei. De pruimen, appels en peren worden in deze periode uitgedund.

Kortom, werk genoeg dus..

Januari 2016

Topaz

We beginnen alweer aan de laatste appelsoort. De Santana's zijn op en nu zijn er dus de (Red) Topaz appels. Ze zijn gemiddeld kleiner dan de Santana's, meestal geel met een rode blos of rode strepen. De vorm is  een beetje plat. Ze zijn lekker zoetzuur. De verwachitng is dat ze er nog zijn tot ergens in maart en daarna is het afgelopen met de appelverkoop. Pas in augustus zijn ze er weer; en dan starten we met  de Collina's.

Hazenvraat

Helaas hebben de hazen ook weer toegeslagen (of liever gezegd: de haas, want vrijwel zeker is het er maar eentje). Waarschijnlijk is het gebeurd tijdens de ijzelperiode van vorige week. Ik ontdekte daarna dat er vele tientallen appelbomen waren aangevreten. Nu is het bekend dat in perioden van schaarste hazen dol zijn op de bast van jonge appelbomen, maar terwijl er toch genoeg gras stond, had deze haas zelfs oudere bomen aan een kant  geschild en ook nog een aantal perebomen. Als de bast rondom een boom helemaal verdwenen is gaat de boom onherroepelijk dood; het is dus van groot belang om ervoor  te zorgen dat de schade beperkt blijft tot een kant. Tijdelijk heb ik de wonden afgeschermd met resten worteldoek e.d. Zodra de temperatuur boven de 8 C komt  kan ik de stammetjes insmeren met een soort pasta, met daarin een soort grit verwerkt, die keihard opdroogt en er jarenlang voor zorgt dat er geen vraat meer mogelijk is.De beste wensen, dank voor uw vertrouwen in 2015 en graag tot ziens in 2016!


November 2015

Kleinkind, appel/perensap en Santana

Opgelet: de komende weken (tot ongeveer half december) kunt u hier beter niet op maandag of dinsdag  inkopen komen doen. Vaak zult u dan voor een dichte deur komen staan, o.a. omdat ikzelf die dagen in de Randstad zit om op mijn kleinkind te passen. De rest van de week bent u natuurlijk van harte welkom.

Appel/perensap

Net als vorig jaar hebben we weer sap laten maken van een deel van onze appels en peren. Hoe meer soorten fruit hoe lekkerder het sap is en aangezien we 9 soorten appels en 2 soorten peren hebben gebruikt zal het sap dus weer heerlijk smaken. We hebben pakken van 3 en van 5 liter; net als vorig jaar zijn het pakken met een kraantje eraan; als je ze na opening zo neerlegt dat het kraantje vol met sap blijft staan (dus luchtdicht is afgesloten) is de inhoud maanden lang houdbaar.

Santana

De Alkmene appels zijn vrijwel op en dus gaan we aan de volgende soort beginnen: de Santana. Een appel met een groengele ondergrond met gestreepte tot helderrode blos. Een vrij harde, sappige en knapperige appel met een friszure smaak. Deze appel is een kruising van de Elstar en de Priscilla.

Het bijzondere van dit appelras is dat ook mensen met een (milde) appelallergie  ze goed kunnen eten.

Oktober 2015

Perennieuws!!

De Triomphe de Viennes zijn bijna allemaal verkocht en we beginnen deze week dus met de opvolger: de Concorde (foto links). Dit is een kruising van de Conference (zie o.a. de vorm) en de Doyenne du Comice. Het resultaat van de kruising is een heerlijk zoete, sappige peer. Net als andere peren moeten ze eerst een poosje op kamertemperatuur eetrijp worden en als u dat geduld kunt opbrengen, krijgt u een peer met heerlijk smeltend vruchtvlees.

De herfst is ook de tijd van de stoofperen. De Gieser Wildemannen liggen hier al voor u klaar. Lekker stoofpeertjes koken: met een flinke scheut rode bessensap, een kaneelstokje, suiker en naar believen een scheut port of rode wijn. Laat dan de herfststormen maar komen...

 

Alkmene
De Collina's zijn op en we gaan nu over op de Alkmene.  Deze appel is een kruising van o.a. de Cox en de smaak lijkt daar ook sterk op. Het vruchtvlees is wat steviger en is heel sappig en  zacht zoetzuur. De kleur is geel met rood, ze zien er erg appetijtelijk uit.

Op de foto hierbij  lijken alle vruchten smetteloos, maar, helaas, de Alkmene is heel erg moeilijk te plukken: de appels lijken wel vastgeplakt aan de takken, de steeltjes zijn heel erg kort, zitten eigenlijk in de steelholte, dus ze zijn erg lastig compleet met steel te plukken; als je probeert ze even rond te draaien en dan om te knikken, zoals met andere appels mogelijk is, breekt of de knop af waar ze aan vast zitten of de steel laat helemaal los.

Verder zit er rond de steel meestal veel verruwing en daar zullen wel haarscheurtjes in zitten, want heel veel appels zijn rond de steel aangevreten door allerlei beestjes, varierend van oorwurmen tot pissebedden en spinnen. Dus: van de appels op deze zonnige foto is minstens 20% niet verkoopbaar. Maar ter troost: het levert straks weer meer heerlijk (appel-peren)sap op!

September 2015

Peren

Vandaag 14 september de eerste peren, Triomph de Vienne, geplukt. Dit zijn hele grote sappige peren. Sommige peren zijn zo groot dat een heel gezin er nog van kan eten. De peren moeten altijd nog even narijpen. Maar als u geduld heeft, kunt u genieten van een lekkere sappige peer, waarbij het sap langs uw kin zal lopen!

Deze week stoppen we met de pluk van de rode bessen. Hebben we toch ruim twee maanden rode bessen kunnen eten.


Kersen

De kersen zijn op! Vandaag (5 september) zijn de laatsten verkocht. Het is de eerste keer dat we zo laat nog kersen hadden, wat ook te maken heeft met het late voorjaar. Aan alles komt dus een eind...en nu maar weer sparen voor volgend jaar.

Pruimen

De Opal pruimen zijn op en we gaan nu over op de volgende soorten: Reine Victoria en Jubileum. Reine Vic is een oude bekende, die normaal gesproken eind augustus rijp is. Maar dit jaar gaat het veel trager, de rijping komt maar langzaam op gang. Het gevolg is dat tegelijkertijd de Jubileum rijp is. Dit is een (hele) grote, paarsachtige pruim, met geel, sappig vruchtvlees en een wat dikkere schil (zie foto's hieronder).

Als deze twee soorten op zijn volgt, nog de Valor pruim, hemelsblauw van kleur.

  

Augustus 2015

Appels

De appelpluk is eindelijk aangebroken. Alles is later dit jaar, dus ook de appels. De Collina is een zomerappel, dus geen bewaarappel; we hebben hem een week of zes in de verkoop. De Collina is een appel die in biologische boomgaarden wordt geteeld, veel klanten kennen  hem dus niet. Het is een sappige appel, zoetzuur. Kleine, tot middelgrote vruchten.Ter kennismaking staat er een schaal met kleine appeltjes naast de weegschaal, die kunt u proeven als u wilt. De Collina is een kruising van Priscilla en Elstar. De grondkleur is geelgroen met een oranjerode lichtgestreepte blos.


Pruimen

De pruimentijd is weer aangebroken! Op dit moment wordt het bekende ras Opal geplukt, een vrij kleine, blauwachtige pruim. Dus de komende weken kunt u volop pruimen eten. Hierna volgen nog drie andere soorten: de bekende Reine Victoria, Jubileum (die grote paarse) en Valor (groot en hemelsblauw).

        

Leesbrillen

Het komt nogal eens voor dat klanten met samengeknepen ogen turen naar al die flesjes en jammen: wat staat daar op? Of er wordt op het verkeerde papier geschreven wat er gekocht is enz. Dus we dachten: daar is een oplossing voor: leesbrillen! We hebben nu drie soorte liggen: +1, +2 en +3. Dus: Lauwershof is van alle gemakken voorzien....


Juli 2015

Kersen update

Er zijn weer genoeg kersen!! Het nieuwe ras (Kordia) kunnen we nu al weer een paar dagen plukken.


Kersen

Even een waarschuwing voor de kersenliefhebbers: de komende week zullen er weinig tot geen kersen in de verkoop zijn. Het probleem is namelijk dat de rassen die we nu bijna helemaal geplukt hebben uitverkocht zijn en dat het volgende ras, de  Kordia, nog niet helemaal rijp is. Op de foto lijkt dat  misschien niet zo, maar Kordia's moeten helemaal zwart zijn als  ze geplukt worden en niet donkerrood, zoals de meeste rassen. Wanneer die pluk zal beginnen durf ik nu nog niet te zeggen, het hangt ook van de temperatuur af. In elk geval niet voor het eind van deze week en m isschien zelfs pas volgende week. Ter geruststelling: er komen nog genoeg lekkere kersen aan!

Rode bessen

De afgelopen tijd  werd mij regelmatig gevraagd wanneer de rode bessen rijp waren. En eindelijk is het dan zover: vandaag zijn we begonnen met de pluk van de Rolan. Wij hebben geen vroege soort rode bessen, zoals Jonkheer van Tets, dus er zijn nooit voor half juli bessen. Op de rechter foto is te zien dat de trossen nu helemaal rood zijn. Dat wil nog niet meteen zeggen dat de bessen ook 'lekker' zuur zijn; ik meet  steeds het zuurgehalte van het sap (met een apparaat dat refractometer heet). De trossen rijpen altijd van boven naar beneden, dus het gaat erom  dat de onderste bessen ook lekker zijn, dan zijn ze rijp om geplukt te worden. Op de linker bessenfoto is het ras Rovada te zien. Duidelijk is dat die trossen nog niet zover zijn. Dat komt natuurlijk goed uit, want het is de bedoeling dat ze elkaar opvolgen. De Rovada is er meestal  vanaf ongeveer begin augustus.

Frambozen

Ook de eerste frambozen worden nu geplukt. Het zijn zomerframbozen. Het probleem is dat frambozen telen op de klei net zoiets is als sla telen in Saoedi-Arabië: het valt niet mee.....De framboos is eigenlijk een bosplant, lekker op lichte grond en niet teveel in de zon. Maar aangezien ik graag frambozen wil telen, doe ik dus mijn uiterste best om het een beetje te laten slagen. Op de een of andere manier doen herfstframbozen het hier trouwens een stuk beter dan zomerframbozen, maar ja, als je alleen herfstframbozen hebt (trouwens de naam is een beetje verwarrend, aangezien de eersten al staan te  bloeien op dit moment) duurt het zo lang voordat je frambozen hebt...Op de foto's staan respectievelijk (links) zomer- en (rechts) herfstframbozen.

Juni 2015

Fruit update

Allereerst een vervelend bericht voor de liefhebbers van aardbeien: het blijkt dat de aardbeien (ras Sonata) zo door de hitte bevangen zijn dat ze het nu -op het moment van volle oogst- niet kunnen bijbenen. De rijping gaat door de hitte supersnel en er hangen heel veel aardbeien aan de trossen. De Sonata is er om bekend dat ze slecht tegen dit soort omstandigheden kan. Kortom er komen nu veel aardbeien af die niet meer zoet genoeg zijn om te verkopen, dus er is voor de komende dagen een verkoopstop. Ik hoop dat als er weer wat normalere temperaturen komen, de situatie zich weer herstelt; tot die tijd worden er wel elke dag aardbeien geplukt maar die zullen worden verwerkt tot jam en - heerlijke- aardbeiensiroop. Maar ja, het is wel een tegenvaller....

Wat vrolijker berichten:

We zijn voorzichtig begonnen met de kersenpluk. Het ras Burlat is altijd het eerst aan de beurt. Het begin van een pluk is altijd lastig: je moet de rijpe vruchten ertussenuit zoeken. Dat moet gebeuren met de zon in je rug want als die erdoor heen schijnt is alles donker en als je dan kijkt wat je hebt geplukt, is het meeste nog veel te licht. Maar er zijn dus al kersen, als is het met mate.

Wat  het overige fruit betreft: morgen beginnen we met de oogst van de zwarte bessen. Gedurende een week of twee, drie zijn die vers te koop en daarna vries ik de rest in en maak er sap van.

Binnenkort zijn er ook weer kruisbessen, ik denk volgende week. Zoals u op de foto ziet duurt het nog wel even voor er ook frambozen zijn, die moeten nog kleuren.

De rode bessen (Rolan) zijn aan het kleuren; ik denk dat ze over een week of twee rijp zijn.

Het seizoen is begonnen

Eindelijk  is de oogst begonnen! Vorige week zijn we opgestart met de pluk van de aardbeien en nu komt er genoeg af om het op de site te berichten. We zijn later dan vorig seizoen, maar dat was natuurlijk ook extreem vroeg.

Het is een koud voorjaar geweest: veel wind, altijd van de koude Noordzee en ook heel droog. Het pas gezaaide graszaad bijvoorbeeld heeft wekenlang wat heen en weer liggen rollen voordat er eindelijk wat regen ging vallen.

Er is hier ook het een en ander veranderd: de hoge oudere kersenbomen zijn gerooid en daarvoor in de plaats is een variatie aan teelten gekomen. Er zijn o.a. nog wat appelbomen bijgeplant en ook is er  een experiment  met de teelt van  kiwi's. Het is een heel vroeg rijpend soort, dus dat is gunstig, maar of ze het hier goed zullen gaan doen moeten we afwachten. Voorlopig moeten ze opboksen tegen de gure noordenwinden. Verder staat er een lange rij artisjokken, die volgend seizoen als vrucht of bloem verkocht zullen worden. De rijen worden omgeven door allerlei bloemenmengsels, mooi om te zien en gunstig voor  het aantrekken van natuurlijke vijanden.

Wat de verdere oogst betreft: de eerste kersen (Burlats) zijn al mooi aan het kleuren en ik verwacht dat binnen twee weken de pluk zal beginnen, zeker met mooi weer in aantocht zal de rijping nu  goed doorzetten.


April 2015

Bloesem