Actueel

November 2023

Appels

Op dit moment zijn we bezig met de verkoop van de Red Topaz. Als die op zijn volgen nog de Natyra's.

Het was een moeilijk oogstjaar: periodes van bloedhitte werden afgewisseld door regenperiodes. Voor mensen was dat al lastig om aan te wennen, laat staan voor appels: allerlei schimmels en rot waarden door de boomgaard. Het fruit ziet er dus niet altijd zo gaaf uit als wij zouden willen...

Appelperensap

We hebben nu weer, net zoals voorgaande jaren, pakken appelperensap. Weer van 3 en van 5 liter. We hebben het net geproefd: heerlijk! Hierboven ziet u een foto van een pak.

De afbouw 

Zoals we al eerder vertelden, worden binnenkort weer een aantal rijen bomen en struiken gerooid. Deze keer zijn het 8 rijen: frambozen, kruisbessen, peren en 5 rijen appelbomen. Er was veel belangstelling om een boom of struik te kopen. We vinden het een mooi idee dat onze bomen en struiken zo een tweede leven krijgen. Het is een hele klus om het rooien voor te bereiden: alles moet eraf worden gehaald: clipjes, touwtjes, bamboestokken, crapaldraden enz. Daar komt dan nog bij dat het zo'n beetje elke dag regent, alles is doorweekt. We houden ons hart vast voor het moment dat de machines hier over de paden gaan rijden. We verwachten dat binnen een paar weken dat moment zal komen. 

Vorig jaar hebben we ook een stuk gerooid, foto's daarvan ziet u bovenaan.

Juli 2023

De afbouw van de Lauwershof

Het is alweer 24 jaar geleden dat de Lauwershof het levenslicht zag. Langzamerhand komt nu het einde ervan in zicht. De zomerstorm van  2019 maakte ruw een einde aan de kersenteelt; daarna hebben we een planning gemaakt om geleidelijk de fruitteelt te beëindigen. Vorig najaar zijn de eerste rijen bomen gerooid en -voorzover in goede staat- verkocht. Komend najaar gaan er weer enkele rijen uit. Daarin staan verschillende soorten appelbomen; daarnaast ook zwarte bessen-, kruisbessen -en frambozenstruiken.

Mocht u belangstelling hebben  voor een bepaald soort boom of struik, dan kunt u contact opnemen voor nadere info.

Kruisbessen

Op dit moment is er weer verkoop van kruisbessen, deze loopt tot ongeveer half augustus.

Rode bessen

Binnen twee weken zijn ook de rode bessen rijp; daarna zijn ze ongeveer vier weken te koop.

November 2022

Santana

De Alkmene appels zijn op en de verkoop van de Santana is begonnen. De Santana is een frisse, sappige appel - familie van de Elstar- en ook geschikt voor mensen met een milde appelallergie.

Walnoten

Appelperensap

De pakken appelperensap zijn er weer! De voorraad is minder groot dan vorig jaar, omdat de oogst kleiner was. We hebben ze weer in 3 en 5 literpakken.


Augustus 2022

Zonnebrand

Vorige week was het opeens twee dagen verschrikkelijk heet. Voor mensen al een opgave om zo'n dag door te komen, maar voor aan struiken en bomen hangend fruit ook... als het een langere periode erg warm is, wennen de vruchten er wel aan, maar opeens een uitschieter, daar hebben ze moeite mee. De maatregelen die ik moet nemen zijn dan: het gras in de paden mag niet kort tevoren gemaaid worden - langer gras houdt beter vocht vast namelijk. Verder beregen ik de bodem onder de bomen, zodat de grond zo vochtig mogelijk is. Ook mag ik rond die tijd geen vruchten dunnen of overbodige takken wegknippen, waardoor sommige vruchten opeens vol in de zon zouden komen te hangen. Gelukkig viel de schade deze keer mee.

Rode bessen

Ook de rode bessen worden nu weer geplukt. Boven de rij bessen hangt geen regenkap en net meer. Daardoor is het een wedstrijd tussen mij en de merels, wie de meeste bessen eraf kan halen. De bessen zijn in elk geval weer heel lekker (vinden de vogels in ieder geval..).

Kruisbessen

De oogst is begonnen; de eerste kruisbessen zijn geplukt en in de verkoop. Voorlopg zijn het groene kruisbessen, het ras Mucurines, een lekkere, relatief zoete soort. De komende maand volgen nog een aantal andere rassen, zowel groene als rode. Ook is er vanaf nu weer kruisbessenjam te koop.

Voorjaar 2022

Net zoals afgelopen jaar, begon de bloeitijd van de fruitbomen tijdens een koude periode, een harde noordenwind hield de bijen in de kasten. Gelukkig staat hier ook altijd een grote doos met -gekochte- hommels. Deze vliegen ook met lagere temperaturen en veel wind. De laatste weken is de temperatuur gelukkig wat bijgetrokken, hoewel de wind vaak behoorlijk koel bleef. De verwachting is dus, dat de bestuiving van de bloesems gunstig is verlopen. Want zonder een goede bestuiving komt er minder oogst, zoals vorig jaar merkbaar was.

Luizen en lieveheersbeestjes

Het is een echt luizenjaar: de appelblaadjes wemelen ervan. Gelukkig is dit voornamelijk appelgrasluis, die weinig schade aanricht en binnenkort verdwijnt naar de singels.Maar de ergste luizen die ik elk jaar aantref zijn zwarte kersenluizen. Deze zuigen aan het jonge blad, waardoor de bladeren inelkaar gaan krullen en de groei stopt.

De luizen worden zorgvuldig bewaakt door mieren. Deze houden de luizen als een soort vee en jagen hun natuurlijke vijanden weg. De mieren zijn nl. dol op de zoete honingdauw die de luizen afscheiden. Daarom smeer ik een stukje van de stammen en steunstokken in met een soort lijm die blijft kleven, zodat de mieren niet naar boven kunnen klimmen. Dit helpt wel iets, maar de komst van lieveheersbeestjes werkt nog veel beter. Op de een of andere manier zaten deze diertjes wel op de appelbomen maar niet bij de kersen. Ik heb zoveel mogelijk beestjes verhuisd naar de kersenbomen en ze middenin de luizenhaarden gezet.

In het voorjaar komen de lieveheersbeestjes tevoorschijn en beginnen luizen te eten. Zodra ze genoeg gegeten hebben gaan ze paren en de vrouwtjes gaan eieren leggen.


Na een weekje, afhankelijk van de temperatuur, komen de larven uit; ze eten zich helemaal te barsten aan luizen. Ze zien er helemaal niet uit als hun ouders, het lijken meer kleine slakjes, die zich overigens wel kunnen voortbewegen.

Een week of zes na het eierenleggen gaan de larven verpoppen, ze veranderen geleidelijk in een kevertje. Ze zitten gedurende die periode doodstil op een blaadje.

Dan is het moment aangebroken dat ze geboren worden als lieveheersbeestje. De ouders sterven geleidelijk en de nieuwe generatie zoekt na het seizoen een schuilplekje binnen of buiten huis. En in het voorjaar begint de cyclus weer opnieuw!


November 2021

Appelperensap

De pakken appelperensap zijn er weer! De voorraad is minder groot dan vorig jaar, omdat de oogst kleiner was. We hebben ze weer in 3 en 5 literpakken.


Appels

We zijn alweer begonnen aan het laatste appelras: de Red Topaz. Omdat er bij alle rassen minder appels waren dit jaar, beginnen we dus ook eerder met deze Red Topaz. Gelukkig was er hiervan een redelijke oogst, dus we hopen het te kunnen uitzingen tot januari.


Oktober 2021

Zwarte bessenstruiken

De Lauwershof gaat de (bio)zwarte bessenstruiken rooien. We bieden belangstellenden de mogelijkheid om - voor 5 euro per struik- een of meer struiken over te nemen. Je moet hem dan zelf komen uitgraven (graag een spa meenemen). De struiken zijn ongeveer 5 jaar oud. Je kunt hier terecht vanaf 16 oktober tot 31 oktober 2021.

Graag tevoren even bellen, appen of mailen.

Info@lauwershof.com

06-51256674

September 2021

Appels

De Collina's zijn alweer een paar weken op en het wachten was op het moment dat de Alkmene's rijp waren. Die zijn nu in de verkoop. De smaak is prima, maar ook de voorraad van deze appels is beperkt helaas. Omdat er minder appels aan de bomen hingen zijn veel appels behoorlijk groot uitgevallen.

Frambozen

De pluk van de frambozen is lang doorgegaan, maar nu nadert het einde van de pluk. Elke dag kan er minder geplukt worden, het is steeds meer zoeken onder en achter de grote bladeren naar vruchten. Eind deze week schijnt er ook herfstweer te komen en dus gaat de regenkap die boven de frambozen hangt eraf.

Juli 2021

Voorjaar 2021

Het voorjaar was koud, te koud voor de bijen en hommels die de op dat moment bloeiende pruimen en peren hadden moeten bestuiven. Het gevolg is dat er dit jaar nauwelijks pruimen en peren geplukt zullen worden.Zo gaat dat in de natuur. Gelukkig staan hier nog meer soorten fruit en de later bloeiende soorten hadden meer geluk met het weer.

Zwarte bessen

Zoals de zwarte bessen. Deze zijn begin juli geplukt en merendeels verwerkt tot (ongezoet) sap.

Kruisbessen

Op dit moment worden de kruisbessen geplukt. Dat is een week of twee later dan vorig seizoen, net zoals alle fruitsoorten later zullen zijn, want het koude voorjaar blijft doorwerken.

Rode bessen

De oogst van deze bessen begint in de loop van komende week. Het is de bedoeling om er dit jaar weer veel ongezoet sap van te maken, wat vorig jaar niet was gelukt.

Appels

De Collina's zullen pas over een week of twee geplukt gaan worden.

Maart 2021

Eieren

Sinds 2020 hebben we vier soorten kippen: Vorwerk (leggen witte eieren), Marans (leggen donkerbruine eieren), Dorking (leggen witte eieren) en New Hampshire (leggen lichtbruine eieren). De kippen (vorig jaar uitgebroed) leggen nu goed. Dus voor de liefhebber hebben we voldoende (biologische) eieren.

December 2020

Appels op en een gezond 2021 gewenst

Dachten we begin van de maand nog voldoende appels te hebben tot februari. Half december vlogen de appels de deur uit (door de lockdown?). Dat betekent dat we door onze appels heen zijn, sneller dan gedacht dus.

Rest ons ieder van jullie te bedanken voor het vertrouwen dat jullie in ons gesteld hebben en wij wensen jullie een mooi en gezond 2021 toe. Graag tot volgend jaar.

Nieuwe aanplant

Hoewel we aan een kant van ons bedrijf aan het afbouwen zijn, hebben we aan de andere kant nog wat ruimte gemaakt voor nieuwe aanplant: 85 Natyra appelbomen. De aanplant had wel wat voeten in de modder.

Natuurlijk planten we alleen biologische bomen. De bomenkweker had op 15 december 2017 een nieuw perceel aangeschaft voor de aanplant van Natyra. In 2020 zouden deze gerooid worden voor de verkoop aan (ondere andere) ons. Echter het perceel dat in 2017 was gekocht, was een gangbaar perceel. Om dat perceel als biologisch erkend te krijgen en daarmee ook de bomen als biologisch, geldt een omschakelingsperiode van drie jaar. Normaal worden vanaf half november bomen gerooid voor de verkoop. De bomenkweker gaf ook aan dat het dit jaar normaal zou zijn. Half november gingen wij alvast gaten graven voor de bomen. Immers binnen een week zouden we de bomen op kunnen halen. Echter pas na drie jaar, dus op 16 december 2020, is de omschakelingsperiode voorbij. Dus voor die tijd rooien, betekent dat het geen biologische bomen zijn!

Het gevolg was dat we de bomen pas op 21 december 2020 konden halen. Nu wilde het geval dat op 21 december 15 mm water viel, op 23 december 23 mm en de dagen erna ook steeds 1 tot 3 mm. De reeds gegraven gaten stonden vol water, ookal hadden we ze voor 21 december al een keer leeggeschept. Het aanplanten werd dus een modderballet!

Maar de Natyra is een heerlijke appel. In 2022 hopen we de eerste oogst te hebben en de verkoop van de Natyra vindt dus plaats vanaf begin 2023 (het is een late appel).

Appels en peren

De voorraden slinken snel: De Santana' s zijn op en we zijn nu bezig aan de laatste appelsoort, de Red Topaz. Dit jaar waren de appeloogsten relatief klein en dus zal het verkoopseizoen misschien al voor februari afgelopen zijn. De perenoogst was dit jaar wel groot. Maar aan alles komt een eind en dus ook aan een grote perenvoorraad. Ook de peren zullen over een paar weken op zijn.

Walnoten

De verkoop van onze walnoten is begonnen. We hebben drie soorten: de ene boom geeft wat meer langwerpige, de andere kleinere ronde en de derde iets grotere ronde. Ze zijn eerst een paar maanden op zolder opgehangen om te drogen en door te rijpen. Als ze namelijk meteen na de oogst (september) worden gegeten zijn de noten een soort kauwgum en dus moeten ze eerst nog een poosje rustig blijven doordrogen. Maar nu is het zover, ze smaken prima. De noten zijn ongesorteerd, dus er zullen altijd wel verkeerde exemplaren tussen zitten, maar ja, van buitenaf kun je niet zien wat er in zit...

November 2020

Appelperensap

Het is weer zover: er zijn weer verse pakken biologisch appelperensap! Zoals gewoonlijk in pakken van 3 en van 5 liter. Het is weer een mengsel van 4 soorten peren en 7 soorten appels.


Oktober 2020

Appels en peren

Santana

De Alkmene appels zijn op en de verkoop van de Santana is begonnen. De Santana is een frisse, sappige appel - familie van de Elstar- en ook geschikt voor mensen met een milde appelallergie.

Red Topaz

Dit laatste appelras is nu geoogst. Ze smaken weer erg lekker, heel erg sappig. Maar nog te zuur, wat logisch is. Ze moeten immers nog een maandje in de koelcel liggen om te ontzuren.

Concorde

Dit jaar is een goed perenjaar! (Dit in tegenstelling tot de appels). Een hele grote oogst, die ook voor het grootste deel heel van de bomen werd gehaald. En dit laatste is elk jaar een probleem: Mezen, wespen, pissebedden en slakken (ja, die klimmen zelfs in de bomen...) doen een aanval op de rijpende peren, zodat er elk jaar helaas vele vele kilo's bij de varkens belanden.

Dit voorjaar heb ik iets nieuws uitgeprobeerd: er zijn twee nep-wespen opgehangen. De theorie erachter is, dat wespenkoningen, als ze in het voorjaar een plek zoeken voor een nest, bij het zien van zo'n nepnest denken dat het terrein al bezet is (elk nest houdt ongeveer 60 meter in de omtrek de concurrentie op een afstand). Of het heeft geholpen weet ik natuurlijk niet zeker, maar vergeleken met de tienduizenden wespen die vorig jaar op de peren aanvielen, viel het dit jaar relatief gezien mee.

Stoofperen

De Gieser Wildemans worden dezer dagen geoogst. Ook hier een hele grote oogst, maar dat heeft vrees ik te maken met de beurtjaargevoeligheid van dit ras. Volgend jaar zal de oogst gedecimeerd zijn, ben ik bang. Elk jaar worden de peertjes na de rui gigantisch door me uitgedund, juist om zo'n beurtjaar te voorkomen. Maar misschien doe ik het nog steeds niet rigoureus genoeg.

Appelperensap

Eind oktober brengen we het laatste 'sapfruit' naar de sapmakerij. En dan nemen we de nieuwe pakken met vers sap mee naar huis en kan de verkoop ervan beginnen.

September 2020

Appels, peren en storm

Vorige week was het weer raak: een echte zomerstorm. Vorig jaar is op bijna hetzelfde tijdstip onze kersenaanplant de lucht in gegaan, dus ik hield mijn hart vast: wat zou het weer ons deze keer brengen? De dag ervoor heb ik in een noodtempo alle Triomphe de Vienne peren, die op het punt stonden geoogst te worden, eraf gehaald. Aan redelijk dunne takken hingen vele kilo's enorme peren en de kans was groot dat er heel wat zou breken en kapot zou slaan. Daarnaast hebben we de regenkap boven de frambozen er - voortijdig- af gehaald. Die zou de storm waarschijnlijk ook niet overleefd hebben.

De dag na de storm is de schade bekeken. Het viel gelukkig mee: wel waren er redelijk wat Concorde peren afgeslagen, en ook wat appels; daarnaast waren een paar planken kapot gegaan.

Appels

De Santana appels zijn nu geoogst. ze liggen in de koelcel te ontzuren. Belangrijk hierbij is dat de temperatuur in de cel heel geleidelijk daalt van 5 naar 1-2 graden, anders is er risico op o.a. inwendig bruin bij deze appels.Op dit moment worden de Alkmene appels geplukt en zijn al in de verkoop. De Collina appels zijn op. De Alkmene is een zoetzure en vrij stevige appel.


Peren

De Triumphe de Vienne peren zijn dus geplukt en liggen door te rijpen: plukrijp is nog niet hetzelfde als eetrijp bij peren. Volgende week worden de -paar- bomen met Conference peren leeggeplukt en rond half september volgen de Concorde peren. De Triumphe de Vienne is zoet van smaak, heeft een licht aroma en sappig vruchtvlees.


Augustus 2020

Hitte

Niet alleen mensen en dieren zuchten onder de hittegolf, ook het fruit heeft er last van. Het zachtfruit staat onder regenkappen, de appels en peren niet. Toch hebben ze het allemaal even warm. Vooral natuurlijk de kant van de vruchten die aan de westkant zit: daar straalt de hitte het langst naar toe.

De frambozen en bramen worden dagelijks geplukt, de frambozen zelfs twee maal per dag: 's morgens en 's avonds. En toch verschijnen er brandplekken op deze vruchten: een deel van de vrucht wordt wit. Zulke vruchten kunnen natuurlijk niet meer verkocht worden en verdwijnen in jam of sap. De smaak verandert er niet door, maar het ziet er natuurlijk niet uit ...Ook de rode bessen kunnen verbranden: de trossen bovenin de struik kleuren dan roze , worden zacht en gaan naar onze varkens.

Ook appels kunnen verbranden, de verbrande plek wordt lichter en gaat op een gegeven moment rotten. Die appels worden dus waardeloos. Grote fruittelers beregen de bomen bovenlangs (net zoals in het voorjaar bij dreigende nachtvorst), maar dat kan hier niet. Op het heetst van de dag zijn de bomen bij de grond een poosje natgemaakt via de sproeiers,om een beetje koelte te veroorzaken, maar dat kan ook niet te lang doorgaan, want de grond is langzamerhand doorweekt en dat gaat ook niet goedkomen.

Het is nu dus lijdzaam afwachten tot de temperaturen weer wat normaler worden en dan gaan we de schade opnemen. Zo zie je maar weer, fruittelen: never a dull moment!

Appels

Afgelopen week zijn de zomerappels weer geplukt: de Collina's. Het zijn frisse zoetzure appels. Ze hebben het nadeel dat ze tegen dat ze rijp worden, vaak al uit de bomen vallen, wat beurse plekken oplevert. Deze appels kunnen niet verkocht worden, omdat ze nog niet helemaal rijp zijn. Niet zo leuk dus. Bovendien zijn ze beurtjaar gevoelig, wat wil zeggen dat het risico groot is dat goede jaren afgewisseld worden met jaren van een magere oogst. Dat laatste is dit jaar helaas het geval. De oogst omvat maar zo'n 30 % van die van vorig jaar. Maar goed, er zijn weer appels, dus we gaan er van genieten!

Juli 2020

Pruimen

De pruimentijd is weer begonnen: de Opals zijn rijp. Helaas is de hoeveelheid pruimen dit jaar klein, dus wees er snel bij. Ze smaken overigens weer prima.

Rode bessen

Ook de rode bessen worden nu weer geplukt. Dus de komende weken is het weer feest voor de "zuur"liefhebbers.


Overig nieuws

De zwarte bessen zijn nu op. Er is wel jam, sap en siroop van de zwarte bessen gemaakt; dat is er allemaal nog te koop.

De kruisbessenoogst is nog in volle gang en gaat nog wel een paar weken door. Er zijn groene, gele en rode kruisbessen te koop.Het ene ras geeft grote en het andere kleinere bessen, maar ze zijn allemaal smaakvol. Ook wordt er jam van gemaakt.

GEEN kersen

Het is alweer een hele poos geleden dat er nieuws op deze site kwam, dus het werd wel tijd... Zoals u eind vorig jaar heeft kunnen lezen, zijn we gestopt met de kersenteelt: een storm maakte een eind aan de overkappingen en zonder regenkappen kun je geen kersen telen. De laatste weken hebben we al vele mensen moeten teleurstellen: ze vroegen om kersen en we moesten dus nee verkopen, erg jammer..  

Maar ter geruststelling, onze overige producten zijn niet verdwenen, het oogstseizoen is deze week weer begonnen:

Zwarte bessen

De eerste zwarte bessen zijn geoogst. Het is altijd maar een kleine groep die van de verse bessen houdt. De meeste bessen worden verwerkt tot sap en siroop. Zwarte bessen zijn super gezond, kunnen ook prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld lekkere smoothies. Deze oogst loopt ongeveer tot eind juli.

Kruisbessen

De eersten zijn bijna rijp. Ik verwacht over ongeveer een week met de pluk te kunnen beginnen. Er staan nu meer struiken dan de afgelopen jaren, verdeeld over ongeveer 8 rassen. Officieel loopt de rijping van eind juni tot begin augustus. Het klimaat in het uiterste noorden van ons land houdt zich echter niet altijd aan de officiele cijfers. Dus: het is al juli, maar ze zijn nog niet rijp. Wel hangen de struiken stampvol met mooie dikke bessen, dus liefhebbers: ze komen er aan!

Rode bessen

Ze zijn al mooi aan het kleuren. De verwachting is dat rond eind juli de pluk kan beginnen. De hoeveelheid bessen is minder dan afgelopen jaar: er staat nog maar 1 rij. Dus voor september zijn alle bessen er af.

Overig nieuws

We zijn op dit moment door onze voorraad jam, sap en siroop heen. Logischerwijs komt er weer aanvulling als er weer fruit geoogst wordt. Pakken appel/perensap komen er pas weer begin november. Dus even geduld!

Januari 2020

Een nieuw jaar

We wensen iedereen een goede en gezonde reis door 2020!

Marja en Rien

November 2019

Appelperensap

Het is weer zover: we hebben weer verschillende soorten appels en peren laten verwerken tot heerlijk appel/perensap. Net zoals voorgaande jaren in pakken van 3 liter en 5 liter.

Oktober 2019

Het einde van de kersenteelt op de Lauwershof

In augustus hebben we verteld over de storm die onze kersenbomen trof. We zeiden toen dat we de bomen verdeeld over twee jaar zouden gaan verkopen. Dat plan is gewijzigd. We konden een groot deel van de bomen namelijk al direct verkopen en hebben toen besloten dat we alle bomen in de verkoop gingen zetten. Op dit moment is de verkoop in volle gang, er zijn nog maar enkele tientallen bomen over. We hopen dat de nieuwe eigenaren veel plezier van de bomen zullen hebben!

Zelf zijn we druk bezig met het ontmantelen van het kersenperceel: draden, clipjes, planken, bogen, buizen, palen, steunpalen, beregening enz. alles moet weg zijn voordat de' ijslepel' de bomen uit de grond licht, waarbij de kluiten van die bomen in jute of gaas worden verpakt. En dan blijft er een leeg veld achter...

Mocht u interesse hebben in een kersenboom (in verband met de bestuiving is het eigenlijk verstandig er twee te nemen), neem dan contact met ons op.

September 2019

Appels

We zijn nu bezig met de verkoop van de Alkmene, een vroege herfstappel. Het zijn heerlijke appels, maar het plukken er van is een crime. Veel appels hebben na de pluk geen steel meer. Hoe komt dat? Probeert u zich voor te stellen dat er een appel uit uw navel groeit; het- hele - korte dikke steeltje groeit dan binnen in de navel en de appel ligt er bovenop. Daarbij zitten er vaak twee appels aan elkaar vast, beide met de steel verborgen; ra, ra, hoe krijgen we die appels zo losgedraaid dat er nog een steel aan blijft zitten? Draaien en dan buigen, zoals in principe met het plukken appels gebeurt, heeft vaak als effect dat een van beide appels een klein steeltje heeft en de ander is steelloos. Of, wat ook vaak gebeurt, je draait de appels met de blaadjes en de knop voor volgend jaar van de boomtak af of beide appels zijn steelloos. Kortom, het is elk jaar een hele klus om deze appels te plukken.

Peren

We beginnen nu aan de Concorde, een lekkere zoete, sappige peer, combinatie van Conference en Doyenne du Comice. De perenoogst is dit jaar helaas gedecimeerd door de storm van 10 augustus en door een combinatie van mezen en wespen. De peren zijn al lang voor de pluk behoorlijk zoet, en als er ook maar een miniem scheurtje of gaatje in zat, stortten hordes wespen zich op de lekkernij. Er is dit jaar echt een wespenplaag hier, ik heb ook al de nodige steken opgelopen. Gelukkig word ik er langzamerhand immuun voor, want anders was het niet te doen geweest om de peren (en ook de Alkmene appels) te plukken: voortdurend zwermden hordes wespen rond de te plukken peren en appels : uit een gaatje in een peer vlogen vaak tientallen wespen naar buiten. Maar gelukkig is alles nu geplukt en zijn de wespen grotendeels afgedropen. Alleen de Red Topaz appels hangen nog aan de bomen, die worden over een paar weken geplukt.

Augustus 2019

DE storm

Zaterdag 10 augustus is een dag die wij niet gauw zullen vergeten. Die dag eindigde namelijk de kersenteelt op de Lauwershof abrupt. Windkracht 9 en windstoten in kracht 10 bleken te veel voor de -al behoorlijk versleten- planken en regenfolie. We waren al langer van plan om de kersenteelt de komende twee jaar af te bouwen, vooral ook vanwege het feit dat het materiaal het niet lang meer zou maken: elk jaar waren er meer reparaties nodig en moesten er scheuren in de regenfolie worden geplakt. Dus, wat dat betreft waren we niet verrast dat het nu inderdaad einde verhaal was, maar toch, de manier waarop het nu gebeurde was toch wel even een shock. Zaterdag hebben we in de loeiende windvlagen het folie naar beneden getrokken, voordat de hele constructie de lucht in zou gaan en bovendien de bomen erg zouden worden beschadigd. Zondag zijn we de hele dag bezig geweest om het plastic weg te halen en de boel een beetje op te ruimen. Bovendien was er nog meer schade: vele kilo's bijna rijpe peren en appels waren van de bomen gewaaid en ook de regenkappen van frambozen en pruimen waren er niet heelhuids af gekomen.

Komend najaar zullen we de helft van de verkoopbare kersen bomen te koop aanbieden ( de rassen Burlat, Merchant en Kordia). Volgend najaar volgt de rest (Schneider, Vanda, Karina en Regina); die laten we nu nog een jaar doorgroeien.

Frambozen

De oogst van de herfstframbozen komt op gang. Ik krijg nog wel eens de vraag of het frambozenseizoen nu aan het aflopen is. Nee dus, in elk geval niet hier. Je hebt zomer- en herfstframbozen. Het is natuurlijk het mooist als je beide hebt. Maar het is gebleken dat zomerframbozen het niet goed doen in Engwierum. Op zich is dat niet onlogisch, want frambozen zijn bosvruchten en zware Friese klei is dan niet aantrekkelijk. Maar het is dan wel opmerkelijk dat de herfstframbozen het prima doen hier...Dus, de eerste frambozen zijn geplukt en je ziet er per dag meer rijp worden. Dat zal nog wel een aantal weken doorgaan!

Appels

De eerste appels zijn geplukt. Collina's zijn lekkere vroege zomerappels. Het zijn echter wel lastige vruchten om te oogsten: tegen de tijd dat ze rijp zijn gaan de steeltjes namelijk heel los aan de takken zitten. Als het rond die tijd hard waait, vallen er links en rechts appels op de grond en omdat ze niet keihard zijn, hebben ze meteen deuken. Ook met het plukken is het lastig: vaak zitten ze in trosjes -2 of 3- aan een tak. Als je dan de appel met de meest rode blos wilt plukken, vallen gegarandeerd de anderen eraf (bij de pluk van appels is het gebruikelijk om in etappes te oogsten: de eerste plukronde zorgt er voor dat ook de appels die meer binnen of onder in de boom zitten, zon en dus meer blos krijgen; er kan ook nog een derde plukronde volgen). In de gangbare teelt kun je dit soort appels 'vastspuiten', maar dat is in de biologische teelt natuurlijk geen optie.

Juli 2019

21-7-2019

Appels

De vroegste appels, de Collina's, worden langzamerhand groter en rijper. De oogst wordt rond half augustus verwacht. Helaas hebben de spreeuwen dit jaar heel veel zin in een fris appelhapje: veel vraat en tengevolge daarvan ook veel rottende appels, die hun buren vaak ook nog aansteken. Daarom hebben we nu zogenoemde schrikballonnen opgehangen, in de hoop dat de spreeuwen richting de zomertarwe verdwijnen...

Rode bessen

Het is eindelijk zover: de liefhebbers van rode bessen kunnen vanaf nu weer bij ons terecht!

Rooien kersen

De vroegste twee kersenrassen - Burlat en Merchant - zijn geplukt en de bomen kunnen weer bijkomen van de zware dracht. Het is dit jaar voor het laatst dat deze bomen hier staan: komende herfst zullen de bomen van deze twee rassen worden gerooid en verkocht. Mocht u interesse hebben in een boom (van elk soort eentje is beter, want ze bestuiven elkaar), dan kunt u dat alvast doorgeven.

7-7-2019

Kersen

De oogst gaat door. Omdat er nog steeds mondjesmaat geplukt kan worden, staat het 'bord' nog niet langs de weg. Maar vele klanten hebben de tocht naar de Lauwershof al gewaagd en lekkere kersen kunnen kopen.

Kruisbessen

Deze week wordt begonnen met de pluk van de kruisbessen. Ze zijn niet allemaal tegelijk rijp- en ook de vruchten van een struik rijpen niet tegelijk door. Aangezien hier zowel rode als gele kruisbessen staan, zullen ze wat door elkaar heen in de verkoop gaan. De oogst zal ongeveer een maand gaan duren.

Zwarte bessen

De oogst van de zwarte bessen is begonnen. Van een deel van de bessen wordt sap gemaakt. De rest wordt vers verkocht. Mocht u zich afvragen wat er met deze bessen gedaan kan worden: u kunt er jam van maken, of ze door een toetje doen. Of er cake van maken... zoals met het recept hieronder (gekregen van een enthousiaste klant).

Luchtige zwarte bessen cake

Nodig;

  • 250 gram zwarte bessen

  • 200 gram bloem

  • 200 gram suiker

  • 100 gram roomboter

  • 3 hele eieren

  • 1 zakje vanillesuiker ( of stokje)

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 eetlepel poedersuiker

  • Beetje, 1/4 theelepel, citroenrasp

  • 100 ml melk en 25 ml rum (of 125 ml melk)

  • Ronde bakvorm en bakpapier

  • Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • Verwarm de oven op 180 graden

  • Beboter de vorm en leg het bakpapier met een rand van 6 cm erin.

  • Zet alle ingrediënten afgewogen en gezeefd klaar.



Ris de bessen en spoel ze af en droog ze met keuken papier. (spreid ze uit op 2 vellen keuken papier en leg er 2 vellen keukenpapier bovenop en rol zachtjes heen en weer. Het is belangrijk dat ze droog zijn anders zakken ze naar de bodem van de cake en dat is minder lekker). Stop ze in een kommetje en hussel ze om met de poedersuiker.



  • Klop de gezeefde bloem met de boter, eieren, bakpoeder, vanillesuiker en de suiker met de mixer door elkaar.

  • Schenk de lauw-warme melk (met of zonder rum) bij het mengsel en klop glad.

  • Schenk in bakvorm.

  • Leg het fruit op het deeg

  • Bak 30 minuten in de oven.


Is afgrijselijk lekker.


Juni 2019

Het wordt weer kersentijd!

Allereerst even iets over het weer: twee weken geleden heeft het een dag keihard gewaaid, met buien en windstoten in kracht 9. De dag erna deed het weer dit nog eens dunnetjes over. Dit heeft gevolgen gehad voor ons kersenperceel. De planken, palen en de regenfolie lopen namelijk langzamerhand op hun laatste benen. Door de storm brak een plank doormidden, waarna een deel van de regenkappen instortte en het folie losraakte. We hebben het geheel weer zo goed mogelijk gerepareerd, maar dat kon pas na een paar dagen, toen de wind was geluwd en het weer droog was. De kersen die bijna rijp waren hebben dus een lading water over zich heen gekregen, en daags daarna een warme zon. Dit alles vinden kersen niet leuk…het gevolg is dus dat veel kersen zijn gebarsten en vervolgens gaan rotten. Je kunt het nog zien aan de kersen die het wel gered hebben: er zit dan vaak een kringetje om het steeltje heen, waar het water heeft gestaan. Ook zitten op veel kersen bruinige vlekjes: zonnebrand. Maar….ze smaken gelukkig weer erg lekker!

Het plukken van kersen

Misschien denkt u dat het een fluitje van een cent is: je plukt ze gewoon achter elkaar van de takken af en klaar is kees. Helaas werkt het even iets anders. Kersen zijn nooit allemaal tegelijk rijp, meestal moet je drie keer achter elkaar plukken met een aantal dagen tussentijd. Dus is het de bedoeling om de rijpste exemplaren er tussenuit te zoeken. Op de foto hieronder is te zien dat sommigen donkerder zijn dan anderen. Het is de kunst om de donkerste er tussenuit te zoeken. Maar…het is noodzakelijk om met je rug naar het licht te plukken. Als je met de zon in je gezicht gaat plukken lijken alle kersen donker en dat is dus niet het geval! Het is het makkelijkste als er geen zon is, of om ’s avonds te plukken. Maar dat is niet zo een twee drie te regelen natuurlijk. Uiteindelijk zijn alle kersen van de boom geplukt, doorgaans in een periode van een dag of tien.


De rijping van het fruit

Kersen

De pluk van het eerste kersenras, de Burlat, is begonnen. Zoals hierboven al is uitgelegd, heeft dit ras erg geleden onder de stormschade. Waarschijnlijk zal de hoeveelheid verkoopbare kersen dus niet groot zijn. Mocht u al kersen willen kopen, bel of mail dan even vantevoren, dan komt u niet voor niets. Over een week of twee zal het volgende kersenras waarschijnlijk plukrijp zijn en dan zullen er meer kersen geplukt kunnen worden (hoop ik.)

Kruisbessen

De kruisbessen worden langzamerhand rijp. Er staan hier verschillende rassen, die na elkaar rijp worden in een periode van een week of vier. Je kunt ze ook plukken als ze nog niet helemaal rijp zijn, dan is er lekkere jam van te maken. Deze heeft dan geen geleermiddel nodig omdat deze jam vanzelf dik wordt. Er is een kleine groep kruisbesliefhebbers, die zich alweer op de komende oogsttijd verheugt. Kruisbessen zijn namelijk vrijwel nergens in de winkels te krijgen. Maar in Engwierum kunnen ze straks weer gekocht worden!

Zwarte bessen

Zoals te zien op de foto hieronder, komen deze bessen geleidelijk op kleur. Als de kleuring eenmaal op gang komt, gaat het hard. Dus ik hoop dat ze over een week of twee rijp zullen zijn.

BTW

Sinds januari is de BTW verhoogd van 6% naar 9%. Onze prijzen zijn al aangepast voor het 'glaswerk'. Ook de prijzen voor het verse fruit zullen nu iets verhoogd worden.


Mei 2019

Kersen....

De kersentijd komt langzamerhand dichterbij. De eerste soort, hierboven te zien, is altijd de Burlat. De bomen hebben de kou in de afgelopen weken zo te zien goed doorstaan. Op de foto is te zien dat een deel van de vruchten achterblijft en er af gaat vallen: de rui. De rest groeit hopelijk uit tot lekkere donkere kersen, te oogsten zo rond eind juni/begin juli. Er is al een beetje rood te zien op de kersen, dat betekent dat binnen een week of twee de regenkappen er op moeten zitten, want rijpende kersen worden gevoelig voor regen en dus barsten. Bovendien moet er dan ook al snel een net overheen, want de vogels zitten te wachten op een lekker sappig fruithapje. Dus het is te hopen dat het weer de komende tijd meewerkt, zodat ik met windstil weer het folie over de bogen kan trekken.

Kersenluis

Elk jaar weer feest: de kersenluizen zijn er weer! Zodra het blad aan de kersenbomen verschijnt - eerst komt de bloesem, daarna pas het blad- worden de luizenmoeders wakker en leggen hun eitjes. Als je er niets aan doet gaan de bladeren waar de luizen zitten, aan de onderkant, omkrullen en de groei van zo'n twijg stopt helemaal. De bladeren worden heel kleverig van het sap wat de luizen uitscheiden. Mieren zijn er helemaal dol op en gebruiken de luizen als een soort melkvee, ze houden hele kolonies aan. Je ziet de mieren druk heen en weer rennen over de stam van de bomen...en als je dat ziet weet je dat er luizen in de buurt zijn.

Sinds een paar jaar help ik de natuurlijke vijanden van de luizen (zweefvliegen, gaasvliegen, spinnen, vogels, lieveheersbeestjes) een handje. Want er kunnen zoveel luizen zijn dat die vijanden het werk niet goed aan kunnen. Via internet kun je allerlei larven kopen en uitzetten in de buurt van de luizen. Deze actie heeft langzamerhand het beoogde resultaat: ik zie volwassen lieveheersbeestjes (=afgekort l.) lopen en op verschillende plaatsen zijn er gekrulde bladeren die luisvrij zijn. De l. gaan pas nageslacht produceren als er luizen zijn, want: geen eten dan geen kinderen grootbrengen! Net zoals bij ons mensen, eten de pubers het meest. Op de foto hierboven is zo'n puber te zien. Hij/zij ziet er nogal eng uit, maar na het eten van honderden luizen transformeert zo'n eng beestje in een prachtig l.

Op de foto is te zien dat het jong alles om hem/haar heen al opgegeten heeft en de rest van het blad zal over korte tijd ook helemaal schoon zijn. Leve de lieveheersbeestjes!

En verder..

De eerstvolgende oogst zal de zwarte bessen oogst zijn, zo ongeveer eind juni. Al spoedig daarna volgen de kruisbessen. De bloei van appels, peren, pruimen en rode bessen is voorbij en het is afwachten hoeveel vruchtjes blijven hangen. Maar het ziet er allemaal goed uit. Even afwachten tot de junirui geweest is dus.


Oktober 2018

Santana

We zijn begonnen met de verkoop van de Santana, een late herfstappel, kruising van Elstar en Priscilla. Een vrij grote appel, heerlijk sappig en zoetzuur. Ook mensen met een appelallergie kunnen deze appel eten. Hij is ook erg lekker om appeltaart enz. van te maken.


Concorde

De Concorde, een lekkere handpeer, kruising van Conference en Doyenne de Comice, is nog steeds te koop.

Gieser Wildeman

Het is herfst, tijd om stoofpeertjes te eten: De onvolprezen Giesers, gekookt met onze bessensap, smaken weer overheerlijk.

Appel/perensap

We hebben weer een nieuwe voorraad pakken appel/perensap. een mix van onze appels (8 soorten) en peren. We hebben pakken van 3 en van 5 liter.

Pruimenbomen te koop

Eind deze week worden er weer wat pruimenbomen gerooid. Net als vorige jaren, zijn de bomen te koop. We hebben 3 rassen: Opal, Jubileum en Valor. Ze staan op een zwakke onderstam: VVA-1. Mpcht u belangstelling hebben, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.


                                    Opal                                                Jubileum                                                Valor


September 2018

Bereikbaarheid

De wegwerkzaamheden zitten er gelukkig bijna op. Nog een beetje afwerking hier en daar en dan is het klaar. De weg is weer gewoon berijdbaar. Tja, het is gelijk opgegaan met de oogst, dus dat is behoorlijk merkbaar....

Plukken

Het is erg druk deze weken met de pluk. Na de Triumphe de Vienne, kwamen de Santana's: deze appels moeten eerst een maand in de koelcel op 4 graden staan om te ontzuren. Dus die moesten voor de Alkmene's eraf. Het is een hele grote oogst van de Santana's dit jaar: ik kom kisten tekort om alles te bergen. Het zijn normaal al grote appels, maar nu zijn er exemplaren bij waar een heel gezin van kan eten... Dat vindt niet iedereen even fijn, maar ik kan er niet veel aan veranderen. Ik dun de vruchten niet uit, wat normaal gesproken wel gebeurt, dus alles wat eraan komt blijft eraan zitten. En dan nog zijn er enorme appels bij. De Concorde peren zijn er nu ook afgehaald. Ook hier in principe een hele grote oogst, ware het niet dat de mezen zoveel schade aangericht hebben dat ik enorme verliezen (zoveel zelfs dat de varkens momenteel geen peer meer willen zien!) heb opgelopen.

Alkmene

Op dit moment zijn de Alkmenes in de verkoop gegaan: een hele lekkere appel, onder andere een kruising van de familie van de Cox. Iets steviger dan de Collina en lekker zoetzuur. Een vroege herfstappel.

Augustus 2018

Bereikbaarheid

Helaas zijn de wegwerkzaamheden nog niet klaar: morgen, als de bouwvak voorbij is, wordt het stuk weg tussen het dorp en het kruispunt naar Kollum geasfalteerd. Dat betekent dat maandag en dinsdag (27-28 aug.) dit stuk weg, dat dus ook langs ons huis loopt, niet berijdbaar is overdag. Het fietspad is wel gewoon te gebruiken. Na donderdag (30 aug. ) is alles hopelijk eindelijk klaar...

Peren

De vroege peren zijn geplukt: Triumph de Vienne. Een lekkere sappige, zoete handpeer. Bij verkoop zijn ze nog hard, maar een paar dagen in de warmte zorgen ervoor dat ze een beetje geel gaan kleuren en prima op smaak zijn.

(onder de foto loopt de tekst door)

Welk fruit is er verder nog te koop

De laatste kersen worden deze week verkocht. Dit jaar is dat wat later dan vorige jaren, omdat tijdens de kersenpluk veel mensen dachten dat ze hier niet konden komen door de wegwerkzaamheden. De pruimen zijn op. Er zijn nog wel volop frambozen, hoewel de hoeveelheid nu langzamerhand wel terug gaat lopen. Rode bessen zijn er nog genoeg, als het weer meezit ( niet teveel regen en wind) kunt u er nog wekenlang van genieten. Bij de appels zijn we nog bezig met de verkoop van de Collina. Maar de voorraad slinkt en binnen een week of twee gaan we over op de Alkmene.

Juli 2018

Appels

Zoals het hele seizoen al blijkt: ook de appels zijn vroeger rijp dan normaal. Dus is de pluk van de Collina's begonnen - een frisse, zoetzure zomerappel. In verband met het warme weer hebben we ze meestal in de koelcel staan. Dus als u appels wilt kopen, dan moet u even een van ons roepen of bellen.

Pruimen

De pruimentijd is weer op gang gekomen: er wordt volop Opal geplukt, een kleine blauwachtige pruim. Zoals het altijd gaat met de pruimen, eerst is er een paar dagen een enkele rijpe pruim, daarna gaat het wat sneller en vervolgens is er een stroom van rijpe pruimen. Als je aan de bomen schudt, vallen ze zo van de takken af. Ze zijn zoals altijd weer heerlijk zoet, de afgelopen weken is er natuurlijk genoeg warmte op gekomen.

Bereikbaarheid

Zoals onze bezoekers van de laatste tijd hebben gemerkt, wordt er hier al weken aan de weg gewerkt. Dat zorgt er natuurlijk voor dat er straks weer een fonkelnieuw wegdek, nieuwe stoepen en een nieuwe kruispunt is. Maar we tellen de dagen af tot de bouwvak begint: dan stoppen de werkzaamheden voor 3 weken en kan iedereen weer gewoon weer over de weg hier fruit komen kopen! Dus niet meer slalommend over het fietspad of om grote kranen of kiepers heen... Er is beloofd dat de tijdelijke verkeersborden worden verwijderd. Dat is vooral van belang voor bezoekers die in deze buurt niet bekend zijn: als je borden ziet die aangeven dat je niet verder mag rijden, ga je niet zo snel toch die route proberen. En als je dan ook nog bedenkt dat de werkzaamheden tegelijk zijn gestart met het begin van de kersenoogst.....

Honing

We hebben weer honing die de bijen van ons eigen fruit hebben geproduceerd! Vorig seizoen lukte dat helaas niet: tijdens de periode dat de bijen hier stonden was het te slecht weer. Maar afgerlopen tijd was het natuurlijk meestal prachtig warm weer, dus de bijen hebben prima gevlogen. Onze imker heeft de honingpotten geleverd en wij verkopen ze weer door aan u.

Rode bessen

Het is bijna zover: de liefhebbers van zuur kunnen vanaf volgende week weer hun hart ophalen, want dan gaat de oogst van de rode bessen beginnen. Ook de bessen worden (veel) vroeger geplukt dan voorgaande jaren. En dat komt natuurlijk weer door de warmte.

juni 2018

Zwarte bessen

Ook de oogst van de zwarte bessen is afgelopen week begonnen. De meeste bessen worden verwerkt tot sap. Maar er is een kleine groep liefhebbers van verse zwarte bessen: als u daarbij hoort is het handig om even contact op te nemen. De hele oogst duurt namelijk maar een week of twee en ik kan de bessen nog wel even in de koelcel bewaren maar op een gegeven moment gaan ze in het sap...

Kruisbessen

Komende week worden de eerste kruisbessen geplukt. Het eerst de gele, daarna de rode. Altijd een 'stekelig' werkje..Ook voor deze bessen is een kleine groep liefhebbers. Het valt tegenwoordig niet mee om deze ' ouderwetse' bessen nog ergens te kopen. Klanten vertellen soms nostalgisch over vroeger, toen hun beppe ze in de moestuin had; of dat ze ze vroeger bij de boerderij hadden staan. Ik hoorde dat ze ook wel klapbessen werden genoemd.

Opgelet

Komende zaterdag 30 juni is de winkel maar tot 12.00 uur open.

Kersen

De eerste kersen zijn geoogst! Het eerste ras is de Burlat: een vrij kleine, wat zachtere kers. Hierna volgt de Merchant. Zoals alle jaren, maak ik nog niet veel recame in de eerste kersenweken; de oogst van de Burlat is nooit erg groot en de Merchant is dit jaar waarschijnlijk het slachtoffer van een periode van kou tijdens de bloei. De bijen en hommels hebben een dag of tien nauwelijks gevlogen en dan volgt onvermijdelijk een kleine oogst omdat veel bloesems dan niet bestoven zijn.

De oogst begint dit jaar trouwens erg vroeg, meestal begint hij eind juni/begin juli. Dit heeft natuurlijk te maken met de voortdurend hoge temperaturen. Het zit er dan ook in dat de hele kersenoogst korter zal duren dan andere jaren, omdat de kersen allemaal hard doorrijpen en dan dichter op elkaar geplukt moeten worden.

Bessen

Binnenkort zullen ook de kruisbessen en de zwarte bessen rijp zijn. U krijgt nog bericht als ik ze ga plukken.

Bereikbaarheid van ons bedrijf

Maandag 18 juni zijn er wegwerkzaamheden begonnen in Engwierum. Deze betreffen de weg in het dorp, de weg Engwierum-Ee en de weg Engwierum /-richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. Ook de brug in DokkumerNieuwe Zijlen zal enkele dagen gesloten zijn voor het verkeer. Dit alles zal volgens de planning 5 weken duren: tot 27 juli. Voor de duidelijkheid hebben we een schema bijgevoegd. 's Middags na 17.00 uur en in de weekenden zijn we in elk geval bereikbaar. Tja, straks ligt alles er dus weer prachtig bij, maar het is niet fijn als het werk precies in onze oogsttijd plaatsvindt.

Wegwerkzaamheden 18-6-18 tm 27-7-18.pdf

Mei 2018

Bloeitijd

Het nieuwe seizoen staat voor de boeg: alles is in volle bloei en dat is altijd een prachtig gezicht. Het voorjaar begon koud en de ontwikkeling van de bomen liep aanvankelijk erg achter . Maar half april was er opeens een soort hittegolf waardoor er een explosie ontstond in de natuur. Het kan verkeren: vorig jaar daalde de thermometer in de nacht van 19 april tot ver onder het vriespunt waardoor er schade ontstond op veel fruitbedrijven (bij ons viel het gelukkig mee, alleen de peren kregen een enorme klap).

Elk voorjaar is dus weer anders, maar toch is wel duidelijk dat vergeleken met een aantal jaren geleden de lente eerder begint, waardoor het risico in de fruitteelt groter wordt om getroffen te worden door plotselinge kou invallen; tot in de maand mei kunnen de temperaturen immers onverwacht onder nul zakken.

De foto's laten prachtig bloeiende bomen zien. Maar de laatste dagen was het weer zo nat en winderig dat er nu heel wat van die witte bloesemblaadjes op het gras gewaaid zijn; de hommels en bijen bleven lekker binnen: te slecht vliegweer. En aangezien een bloem maar een dag of drie bestuifbaar is, zal de zetting dezer dagen minder goed verlopen. Gelukkig zijn de vooruitzichten een stuk beter: zon en hogere temperaturen! Tja, de bloeitijd blijft altijd een spannende periode, tenslotte wordt dan de basis gelegd voor een goede oogst.

Walnoten

We hebben een nieuwe produkt te koop: walnoten. Er staan hier 3 walnotenbomen, die een overvloedige oogst geven. We hebben besloten een deel van die noten te gaan verkopen. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

December 2017

Nieuwjaarswens

Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig 2018.


Oktober 2017

Appels

Op dit moment worden de Santana's verkocht. Zoals ik al eerder schreef: veel appels zijn groter dan normaal, vanwege de vorstnacht in april. Maar de smaak heeft er gelukkig niet onder geleden..

Peren

Zolang de voorraad strekt worden de Concordes verkocht. Ook hierbij zitten enorm grote exemplaren. Ze zijn heerlijk zoet en sappig als ze wat lichter van kleur worden. Het is wel aan te raden, als u ze koopt, om alleen de peren die snel gegeten gaan worden, in de kamer te leggen, de rest kunt u dan in de koelkast bewaren. Peren die te lang warm liggen kunnen namelijk bruin worden van binnen.

Stoofperen

Ook de Gieser Wildeman stoofperen kunnen nu gekocht worden: het wordt langzamerhand kouder en dan is het heerlijk om weer lekker stoofpeertjes te eten (scheutje bessensap en port erbij, kaneelstokje, wat suiker....)

Appelperensap

Het is weer bijna zover: vanaf half november kunnen er weer pakken lekker appelperensap worden gekocht.

Rooien

Ook dit jaar worden er weer bomen gerooid: over een paar weken wordt een rijtje pruimenbomen (Reine Victoria op onderstam St. Julien A) gerooid. De bomen zijn een jaar of 15 oud en geven lekkere pruimen. Ze worden uit de grond 'gelepeld' en de kluit wordt in jute verpakt, zodat ze goed te vervoeren zijn. Als u belangstelling hebt voor een of meerdere bomen, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten weten aan ons. Dan kunnen we ze voor u apart zetten.



September 2017

Het uur van de waarheid brak vorige week aan, de appel en perenpluk was begonnen : hoeveel schade had de vorstnacht van 19/20 april aangericht?

Triomph de Vienne

Hier was het al vrij snel duidelijk geweest: er zou bijna geen gewone peer aan gaan groeien. Vrijwel alle bloesem was beschadigd. En dat terwijl de bomen wit zagen van de bloesem... Dit betekent dus dat alles wat ik heb kunnen plukken - en dat is dus niet veel bijzonders.. (zie foto) - tot sap wordt vermalen. Alles wat maar enigszins op een peer leek heb ik aan de bomen laten zitten, want bij gebrek aan vruchten gaat een boom extra groeien, de energie moet toch ergens heen.

(de tekst gaat onder de foto verder)

Santana

Hier zag het er ook niet best uit: bovenin de bomen hingen over het algemeen veel vruchten, evenals helemaal onderin de bomen. Maar aan de gesteltakken hing vrijwel geen enkele appel meer. Ik zag het dus somber in toen ik vorige week begon te plukken. Maar tot mijn opluchting valt de oogst in kilo's dus reuze mee, want de appels die eraan hingen zijn (veel) groter dan normaal (en dat terwijl de Santana toch al vrij grote vruchten geeft). Dus schrik niet als u Santana's koopt : er zitten bijna ballonnen bij...tja, ik kan er moeilijk stukjes af gaan snijden..

Alkmene

Dit ras wordt dezer dagen geplukt en wordt binnenkort verkocht. (De Santana's worden eerder geplukt, maar moeten eerst een maandje in de koelcel liggen om te ontzuren). Helaas moet ik constateren dat deze oogst wel erg tegenvalt: ik heb zo'n 40% minder opbrengst dan voorgaande jaren. Daardoor moet ik de prijs van de Alkmene's dit jaar verhogen.

Naast vorstschade is er ook buitengewoon veel rot in alle appelrassen (behalve in de Collina's). Dat schijnt te maken te hebben met het feit dat er dit jaar veel suikers in de vruchten zitten, waardoor bijna elk gaatje gaat rotten. De appel wordt daardoor waardeloos en wat nog veel erger is, is dat de appels die eromheen en tegenaan hangen vaak ook aangetast worden, waardoor ik soms het idee krijg dat het rotte appels regent: elke dag liggen er de nodige exemplaren in de paden. De varkens vinden dit overigens niet zo erg.....

Pruimen

We gaan beginnen aan het laatste ras van het seizoen: de Valor. Dit zijn hemelsblauwe pruimen, met een stevige 'bite'. Ze zijn namelijk verwant aan de kwets en zijn daardoor ook heel bruikbaar in de verwerking in lekkere recepten.

Augustus 2017

Appels

De eerste appels zijn er weer! De zomerappel Collina, een frisse, sappige zoetzure appel, ligt weer geplukt in de koelcel. De komende weken is deze dus te koop. In de loop van september wordt deze appel opgevolgd door de Alkmene.

Frambozen

De (herfst)frambozenoogst komt nu ook langzaam op gang. De eerste doosjes worden al verkocht, maar het is nu nog mondjesmaat. Er hangt een veelbelovende hoeveelheid aan de struiken, dus de komende weken wordt het frambozen smullen.

Kersen

De kersenpluk is bijna voorbij; dat wil echter niet zeggen dat er geen kersen meer te koop zijn. Er ligt nog een voorraadje in de koelcel, dus de kersenliefhebbers kunnen nog wel een paar weken genieten.

Pruimen

Er zijn nu volop pruimen te koop: de Opal. Er was dit jaar een hele grote oogst, dus de prijs is naar beneden bijgesteld, zodat pruimenliefhebbers naar hartelust kunnen inslaan.

Rode bessen

Ook bessen zijn er nog volop; dat zal de komende weken nog steeds het geval zijn.

Sappen en siropen

Van het fruit dat niet verkocht kan worden, wordt op dit moment weer van alles gemaakt. Er is weer een nieuwe voorraad ongezoete sappen: zwarte bessen-, kersen-, pruimen- en rode bessen sap. En kersen- en pruimensiroop.

Juli 2017

Rode bessen en verder fruit

Zuurliefhebbers opgelet: deze week is de verkoop begonnen van de rode bessen. De komende twee maanden zullen deze weer gekocht kunnen worden. Verder zijn de eerste pruimen- de kleine Opal- geplukt. Verkoop ervan is nu mondjesmaat, maar over een week zullen ze waarschijnlijk weer volop te krijgen zijn. Verder is er hier en daar ook al een herfstframboos bezig rijp te worden, dus nog een week of twee geduld, dan zal de verkoop daarvan ook goed op gang gaan komen.

Bloemenweide

Afgelopen herfst is een deel van de kersenaanplant gerooid; op die plek staat nu een kleurrijke bloemenwei: vlin-ders, bijen, hommels en andere nuttige beestjes vliegen druk heen en weer. Het is een prachtig gezicht. Met grote dank aan buurman Pyt!

Juni 2017

De verkoop begint

Er zijn weer kersen te koop. Zoals al eerder is gezegd: een groot deel van de kersenbomen heb ik moeten rooien, dus de hoeveelheid kersen zal dit jaar duidelijk minder zijn. Als u wat verder weg woont, is het misschien verstandig om eerst even te bellen of te mailen voordat u langskomt, dit om teleurstellingen te voorkomen..

Verder zijn er ook weer zwarte bessen voor de liefhebbers en eind deze week zullen ook de eerste kruisbessen geplukt zijn.

Luizen............

Het is elk jaar weer raak: luizen! Melige pruimenluis, groene perzikluis, appelbloedluis, bloedblaarluis enz. enz. en de ergste van allen: de zwarte kersenluis. De zwarte kersenluizen verschijnen als het blad zich gaat ontvouwen. Op de eerste foto hieronder zijn ze te zien: dikke zwarte luizen, zo groot dat je ze ziet kruipen. Ze zuigen het sap uit de bladeren zodat deze gaan omkrullen en niet verder kunnen groeien. Dat betekent dat de takken niet verder uitgroeien en de nieuwe scheuten geen kans krijgen, want luizen zijn juist dol op het verse, jonge blad. Dit gaat het hele seizoen door, weken achter elkaar. Wat is er tegen te doen? Je kunt allerlei middeltjes proberen te spuiten, maar dat helpt niks; het beste is om een natuurlijk evenwicht proberen te bereiken, dus zorgen dat er genoeg natuurlijke vijanden zijn, die de luizen te lijf kunnen gaan: galmuggen, zweefvliegen, gaaswespen, oorwurmen en lieveheersbeestjes.

Hoe krijg je zo'n evenwicht? Tja, dat gaat niet 1,2,3, het moet zich opbouwen. Het helpt als er veel bloeiende bloemen en planten aanwezig zijn, waar de nuttige insekten op af komen. Ook is het mogelijk om nuttige insekten, oftewel hun larven, te kopen. Een bedrijf waar ook particulieren terecht kunnen is: www.roodmetzwartestippen.nl

Het lastige (maar ook logische) is, dat de natuurlijke vijanden zich pas massaal vermenigvuldigen als er genoeg te eten is: luizen dus. Op de eerste foto hieronder is dus een kersen blad te zien, vol met kersenluis, waarop een hoopje gele eitjes is gelegd. Op de tweede foto zijn de uitgekomen larven te zien; als je goed kijkt zie je dat er nog maar weinig dikke zwarte luizen over zijn, de rest is in de hongerige magen van de larven verdwenen: een lieveheersbeestje kan er 150 per dag verorberen, maar een larve wel 450!

Op de derde foto hieronder is de larve in een iets verder stadium en na korte tijd verandert zo'n larve (best wel een 'eng' beestje om te zien) in een prachtig lieveheersbeestje. Op de laatste foto is te zien dat een tak verder kan doorgroeien, nadat de luizen weggegeten zijn: de bladeren zijn nog wel omgekruld, maar de nieuwste bladeren zijn weer in orde.

Vorstschade

De vorst van 19/20 april heeft helaas toch meer schade veroorzaakt dan verwacht: vooral de peren en appels zijn getroffen. Er zullen bijna geen peren komen dit jaar...en van de appels zijn vooral de Alkmenes geraakt. Gelukkig is er relatief weinig schade bij het overige fruit.

Oogstverwachting

Er komen al regelmatig mensen langs die vragen of er al kersen rijp zijn (in de winkel zijn immers al (Griekse) kersen te koop). Nu schiet het al aardig op bij het eerste ras, de Burlat, maar het zal toch wel tot eind van deze maand duren voor ze geplukt zullen worden. Verder is het zo dat een groot deel van de kersenbomen afgelopen jaar is gerooid (o.a. door afsterven van vele bomen), zodat de kersenoogst veel kleiner zal uitvallen. Ook de nachtvorst heeft enig effect gehad. We zullen zien waar het schip strandt...

Wat het overige fruit betreft: de eerste kruisbessen zullen over een week of twee ook rijp zijn. Ook de zwarte bessen zijn al aardig aan het kleuren.

Mei 2017

Bloeitijd

Voor de fruitteelt is het een moeizame tijd: het is te koud voor een goede bestuiving van de bloesems: bijen vliegen vrijwel niet als het onder de 12 graden is, helemaal niet als er zo'n harde noordenwind waait, wat hier natuurlijk de laatste weken vaak het geval is. Ik heb, zoals elk voorjaar, ook hommelvolken gekocht. Hommels zijn beter bestand tegen lage temperaturen en vliegen stug door. Een gekocht volk telt alleen aanvankelijk slechts 60 hommels, terwijl een 'dik' bijenvolk vele duizenden bijen kan tellen...Bloemen zijn maar een paar dagen 'bestuifbaar', dus het is niet gewoon een kwestie van afwachten: volgende week is het 20 graden, dus dan vliegen de bijen wel, maar tegen die tijd zijn de  bloesems er al af. Het enige wat ik dan kan doen, is de bomen bespuiten met borium, wat ervoor kan zorgen dat de bloeitijd iets verlengd wordt. Een ander nadeel van het te koude weer is, dat de bloeitijd van de bomen heel traag verloopt en een bloeiende fruitboom is als een huis waarvan de ramen wijd staan staan: de schimmels kunnen er gemakkelijk invliegen.

Vorst

Iedereen heeft het kunnen merken: in de nacht van 19/20 april heeft het gevroren en hoe verder van de kust hoe meer. Gelukkig zitten wij relatief dicht bij Waddenzee en Lauwersmeer, dus aan de grond is het ongeveer -3 graden geweest, schat ik, terwijl medetelers in bijvoorbeeld Drente vaak wel -8 tot -10 meemaakten. Als je dan kersen teelt, is echt alles bevroren! Het enige wat ik kon doen is: het gras zo kort mogelijk maaien en de boomstrook zo nat mogelijk maken, waardoor bij vorst relatief warme lucht uit de bodem omhoog komt waardoor de temperatuur 1 of 2 graden kan stijgen.

Ik heb desondanks toch schade. Hoeveel is nog moeilijk te zeggen want eerst moet de bloei voorbij zijn, maar bij de kruisbessen zijn al heel wat bevroren vruchten op de grond gevallen en bij de kersen zijn hier en daar ook al bevroren bloemen zichtbaar. We moeten er maar het beste van hopen!


April 2017

Lente

De lente is volop losgebarsten! Je ziet overal struiken in knop of al in bloei, narcissen staan al weken geel te zijn en de fruitbomen blijven hier niet bij achter..het is hard werken om de ontwikkeling van de bomen bij te blijven. Ik ben bijna klaar met de snoei van de kersen, de laatste fruitsoort die gesnoeid wordt. De eerste pruimen beginnen al te bloeien. Binnenkort komen er weer bijenkasten en hommelvolken.

Net zoals afgelopen jaren zijn er dus weer kersentakken te koop. U heeft er een kleine twee weken plezier van in de huiskamer.

Eieren

We hebben sinds vorig jaar nieuwe kippen, van het Duitse ras Vorwerk. Onze 'oude' kippen waren ook echt zo oud dat ze helemaal geen eieren meer legden; dus dat was nou ook weer niet de bedoeling. We hebben ze vervangen door verse kippen die nu oud genoeg zijn om eieren te leggen. Dat doen ze met overgave, we hebben elke week een aantal dozen te koop. Dus de liefhebbers van onze heerlijke eieren -met mooie oranje dooiers- kunnen hun hart weer ophalen. Het is misschien wel handig om tevoren even te informeren of er inderdaad eieren zijn, want voor je het weet zijn kippen van de leg of hebben even een eierleg vakantie....

November 2016

Verkoop fruitbomen

We hebben een deel van onze boomgaard gerooid. Een deel van die bomen hebben we herplant, een deel gaan we versnipperen en de rest verkopen we. Wellicht hebt u belangstelling voor een fruitboom van de Lauwershof?

Te koop: 10 (biologische) kersenbomen (Burlat; vroege zoete kers) op onderstam Gisela 3 (zwakke onderstam waardoor de boom laag blijft: ongeveer 4 meter, nu ongeveer 2,50 meter). De bomen zijn 4 jaren oud. € 30 per stuk.

Tevens 10 (biologische) pruimenbomen (Valor: late pruim) op zwakke onderstam Grymsk. De bomen zijn 4 jaren oud. Ze zijn nu ongeveer 2.50 meter hoog. € 25 per stuk.


Oktober 2016

Appel-perensap

Het is weer zover: we hebben vandaag (14 oktober) weer appels en peren laten persen tot heerlijk appelperensap, net als vorig jaar. We hebben er 8 verschillende soorten appels in verwerkt en twee soorten peren. Hoe meer verschillende soorten, hoe lekkerder de smaak. Het sap is af te tappen via een kraantje en na opening minstens 2 maanden houdbaar. De ongeopende pakken zijn zelfs twee jaar houdbaar. Er zijn 3 liter- en 5 liter pakken verkrijgbaar. Helaas moesten we de prijs iets verhogen, omdat de regering de accijns op dit soort dranken heeft verhoogd (zoals cola?).

Appels

Op dit moment zijn we nog bezig met de verkoop van de Alkmene, een sappige, zoetzure appel, familie van de Cox. Waarschijnlijk is deze nog een week of twee leverbaar en daarna gaan we over op de verkoop van de Santana, familie van de Elstar en ook geschikt voor mensen met een (milde) appelallergie.

Peren

Voorlopig hebben we nog voldoende voorraad van de Concorde, een heerlijk zoete, sappige handpeer; familie van Conference en Doyenne du Comice. Zoals alle handperen, moet deze peer nog een poosje op kamertemperatuur tot volle rijping komen, maar als u dat geduld kunt opbrengen, kunt u genieten van een heerlijke handpeer.

Stoofperen

De bekende stoofpeer Gieser Wildeman is ook weer te koop!

September 2016

Nazomer

Het zachtfruitseizoen loopt ten einde: de frambozen verminderen in aantal en grootte, de rode bessen raken langzamerhand op en de laatste kilo's kersen worden dezer dagen ook verkocht. Wat de pruimen betreft: de grote Jubileum pruimen zijn bijna op en worden de komende tijd vervangen door de Reine Victoria's.

Appels

De Collina appels zijn al op; dat was eerder dan gepland en ook anders dan vorig jaar om deze tijd. Het heeft vooral te maken met het feit dat de Collina's deels in een beurtjaar zijn beland, dus veel minder dan normaal produceerden. Vorig jaar was er een hele grote oogst, waarschijnlijk te groot dus, gezien de reactie van de bomen dit jaar. Volgend jaar beter dus maar...

De afgelopen dagen zijn de Santana's geoogst. Dat betekent niet dat ze al verkocht kunnen worden ; ze moeten eerst minimaal een maand in de koelcel liggen om te ontzuren. Nee, het wachten is nu op de pluk van de Alkmene appels; dat zal niet lang meer duren hoop ik.

Peren

De eerste peren zijn nu geplukt. Het is het zomerras Triumphe de Vienne: grote, stevige, hele zoete en sappige peren.


Augustus 2016

De eerste appels

Appelliefhebbers opgelet! De oogst van de Collina's is begonnen en de eersten staan klaar voor de verkoop. De Collina is een vroege zomerappel, een kruising van Priscilla en Elstar. Het is een knapperige, sappige appel, zoetzuur van smaak. Hij heeft een groen/gele grondkleur met oranjerode lichtgestreepte blos.

Pruimen

De oogst van de eerste pruimensoort, de Opal, is bijna afgerond. Er staat een hele voorraad in de koeling voor u klaar. Ik heb de pruimen zolang mogelijk laten hangen, ze zijn geoogst op het moment dat ze bij wijze van spreken bijna in je hand vielen. Je moet dan wel accepteren dat er vrij veel aantasting is, want niet alleen mensen vinden rijpe pruimen lekker, ook in de dierenwereld zijn er velen die erop af komen. Als er bijvoorbeeld veel vlinders rondfladderen weet ik dat er een aangevreten pruim hangt die dankbaar opgepeuzeld wordt.... Voor u staan natuurlijk alleen de goede pruimen klaar

Appels

Het moment komt dichterbij dat de eerste appels, de Collina, worden geoogst. Deze zomerappel heeft de vervelende eigenschap dat er behoorlijk wat appels op de grond vallen voordat er echt rijp zijn. Aangezien dat nu het geval is, betekent het dat ik binnenkort kan gaan oogsten. Ze zien er mooi uit, met een rode blos op een geel/groene ondergrond.

Kruisbessen

De tijd van de kruisbessen is nu voorbij, liefhebbers zullen weer een jaar moeten wachten...

Herfstframbozen

De oogst van de herfstframbozen komt nu goed op gang. Er zijn ook nog wel zomerframbozen, maar die worden binnenkort ingehaald wat aantal betreft door hun herfstzusjes.

Kersen

Er wordt me al vaak gevraagd tot wanneer er kersen zijn. Nu, de pluk zal nog wel een week of twee doorgaan, meestal zijn er kersen tot ongeveer de derde week van augustus.

Honing

Ook dit jaar hebben we weer honing van de nektar van het fruit van ons bedrijf.


Juli 2016

Kruisbessen

Juni/juli is de oogsttijd van de kruisbessen. Er zijn veel verschillende soorten, gele en rode, grote en kleine, zoete en minder zoete, meeldauwgevoelige en tegen meeldauw resistente. Op de Lauwershof staan verschillende soorten, hoewel er in totaal maar een klein stukje beplant is met kruisbesstruiken. Ze zijn erg lastig te oogsten omdat er vreselijke doorns aan de takken zitten en de bessen moeilijk met de hand te oogsten zijn, ook al omdat de steeltjes erg vast zitten aan de takken. Dat betekent dus voorzichtig met een schaartje de bessen er af knippen, wat een heel precies werkje is. De eerste soorten zijn hier al geoogst en deze week beginnen we aan de latere soorten: kleine, zoete rode kruisbessen (Hinnonmaki Red).

Rode bessen

Velen vroegen er al naar en nu is het dan zover: de oogst van de rode bessen is begonnen. Het is een midden vroege soort:Rolan. De allervroegste bessen hebben we hier niet. Na de Rolan volgt het ras Rovada, wat ook al aardig aan het rijpen is. Dus over een week of twee is dat aan de beurt.

Ik meet met een refractometer of de bessen geoogst kunnen worden. Dat is een apparaatje waarin je een bes kunt leggen en als je die platdrukt kun je de zuurheid van het sap meten. Er verschijnt dan een blauwe streep die een getal aangeeft. De bessen bovenaan de tros zijn altijd het eerste rijp, dus moet je altijd bessen boven en onder in een tros meten. Afgelopen week waren alle bessen 'boven de streep' en dus kunnen ze geplukt worden.

Frambozen

De eerste zomerframbozen worden geplukt. Ik heb al eerder geschreven dat de zomerframbozen slecht groeien hier op de klei, dus er zijn nooit veel frambozen die verkocht kunnen worden. Het wachten is dus vooral op de herfstframbozen, die hun naam eigenlijk geen eer aan doen, want er zitten al knoppen in en de eerste exemplaren zullen over een week of twee rijp zijn; dit ras is tot diep in september te oogsten.

Honing

Dit jaar is er weer honing die de bijen van het nektar op ons bedrijf verzameld hebben. Dus honing van biofruit. Ook gezond en lekker.

Juni 2016

De stand van zaken

De kersenverkoop is begonnen: dat zijn de kersen van het ras Burlat. Aangezien er nooit zoveel geplukt wordt van deze soort, heb ik daar nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Maar ze staan dus al in de koelkast hier!

Aardbeien

Er is elke dag nog een kleine voorraad aardbeien. De planten worden gerooid en zullen niet vervangen worden.

Zwarte bessen

Komende dagen worden de eerste zwarte bessen geplukt, er zijn verschillende soorten van, dus de komende weken komt er steeds een kleine hoeveelheid in de verkoop. Aangezien de vraag naar verse zwarte bessen toeneemt, zal ik dus niet al de bessen verwerken tot sap, maar steeds ook een deel vers verkopen.

Overig fruit

Het zal niet zo lang meer duren tot de eerste kruisbessen rijp zijn. Dit geldt ook voor de zomerframbozen. De eerste rode bessen zijn druk aan het kleuren en binnen twee weken zullen deze rijp zijn.

Het weer

Tja, eigenlijk valt het nog mee wat we hier te verduren krijgen: als er zulke buien als in het Zuiden van het land zouden vallen, was het einde verhaal van de Lauwershof geweest vrees ik. Maar het is desondanks kleddernat; in een aantal paden zijn door de tractor zulke diepe sporen gereden dat er een soort putlucht is gaan hangen...Het is ook niet echt fijn werken, noch voor mij noch voor de scholieren: gehuld in regenpakken, met een vuilniszak om de kratjes heen om het fruit te beschermen enz. enz. De app van de buienradar is de hele dag door roodgloeiend en de voorspellingen kloppen natuurlijk niet altijd: gelukkig komen buien vaak vanuit het zuiden en als ze eenmaal in Friesland zijn aangekomen doven ze uit of, wat gelukkig ook vaak voorkomt, ze gaan links of rechts om ons heen.

Vogels

Tenslotte nog een leuk bericht: tijdens de zomersnoei van de pruimen kwam ik een nest met eieren tegen van een kleur die ik nog nooit gezien had. Een week of wat later kwam ik er weer langs en ontdekte ik dat de eieren waren uitgekomen en nu genieten we nog meer van het gezang van de lijsters!

Aardbeien

Het is weer een tijd geleden dat ik een bericht plaatste, maar nu is het weer zover. De aardbeienoogst is begonnen en ze kunnen dus weer gekocht worden. Dit jaar zijn er echter minder aardbeien dan voorgaande jaren en dat heeft te maken met het feit dat de planten nu hun derde jaar ingaan en dan is de kans groot dat er veel kleine vruchten aan komen. Maar als ik ze vorig jaar had gerooid waren er nu geen aardbeien meer geweest omdat ik geen nieuwe planten kan en wil zetten. Maar de aardbeien zijn weer lekker en de kleintjes gaan gewoon in de jam.

Kersen

Nog een weekje en dan kunnen de eerste kersen geplukt worden. Zoals gewoonlijk in het begin maar kleine hoeveelheden, later hopelijk meer. Dit jaar zullen er echter veel minder kersen geoogst kunnen worden. Dit heeft te maken met de natte winter: de bodem is maanden lang nat geweest, tot in het voorjaar. Op de klei zakt het water ook niet snel weg als de grond eenmaal doordrenkt is, dit ondanks de drainage. Kersenbomen kunnen heel slecht tegen een te natte bodem. Het leek er aanvankelijk toch goed uit te zien. Ik had dit jaar de regenkappen heel vroeg over de bomen getrokken, al voor de bloei in april (een heel gevoelige periode). Maar het heeft dus niet geholpen: de Pseudomonas (tak-en bloesemsterfte, een schimmelziekte) heeft toegeslagen; tientallen bomen (helaas vooral de heerlijke Kordia's) zijn helemaal of half dood, er komen in elk geval geen kersen meer aan. Dus dat is een grote teleurstelling....


Overig fruit

De rode en zwarte bessen beginnen voorzichtig te kleuren. De kruisbessen zullen over een week of twee rijp zijn. De zomerframbozen staan te bloeien en de herfstframbozen schieten uit de grond. Ook de bramen staan in bloei. De pruimen, appels en peren worden in deze periode uitgedund.

Kortom, werk genoeg dus..

Januari 2016

Topaz

We beginnen alweer aan de laatste appelsoort. De Santana's zijn op en nu zijn er dus de (Red) Topaz appels. Ze zijn gemiddeld kleiner dan de Santana's, meestal geel met een rode blos of rode strepen. De vorm is een beetje plat. Ze zijn lekker zoetzuur. De verwachitng is dat ze er nog zijn tot ergens in maart en daarna is het afgelopen met de appelverkoop. Pas in augustus zijn ze er weer; en dan starten we met  de Collina's.

Hazenvraat

Helaas hebben de hazen ook weer toegeslagen (of liever gezegd: de haas, want vrijwel zeker is het er maar eentje). Waarschijnlijk is het gebeurd tijdens de ijzelperiode van vorige week. Ik ontdekte daarna dat er vele tientallen appelbomen waren aangevreten. Nu is het bekend dat in perioden van schaarste hazen dol zijn op de bast van jonge appelbomen, maar terwijl er toch genoeg gras stond, had deze haas zelfs oudere bomen aan een kant geschild en ook nog een aantal perebomen. Als de bast rondom een boom helemaal verdwenen is gaat de boom onherroepelijk dood; het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft tot een kant. Tijdelijk heb ik de wonden afgeschermd met resten worteldoek e.d. Zodra de temperatuur boven de 8 C komt kan ik de stammetjes insmeren met een soort pasta, met daarin een soort grit verwerkt, die keihard opdroogt en er jarenlang voor zorgt dat er geen vraat meer mogelijk is.


De beste wensen, dank voor uw vertrouwen in 2015 en graag tot ziens in 2016!

November 2015

Kleinkind, appel/perensap en Santana

Opgelet: de komende weken (tot ongeveer half december) kunt u hier beter niet op maandag of dinsdag inkopen komen doen. Vaak zult u dan voor een dichte deur komen staan, o.a. omdat ikzelf die dagen in de Randstad zit om op mijn kleinkind te passen. De rest van de week bent u natuurlijk van harte welkom.

Appel/perensap

Net als vorig jaar hebben we weer sap laten maken van een deel van onze appels en peren. Hoe meer soorten fruit hoe lekkerder het sap is en aangezien we 9 soorten appels en 2 soorten peren hebben gebruikt zal het sap dus weer heerlijk smaken. We hebben pakken van 3 en van 5 liter; net als vorig jaar zijn het pakken met een kraantje eraan; als je ze na opening zo neerlegt dat het kraantje vol met sap blijft staan (dus luchtdicht is afgesloten) is de inhoud maanden lang houdbaar.

Santana

De Alkmene appels zijn vrijwel op en dus gaan we aan de volgende soort beginnen: de Santana. Een appel met een groengele ondergrond met gestreepte tot helderrode blos. Een vrij harde, sappige en knapperige appel met een friszure smaak. Deze appel is een kruising van de Elstar en de Priscilla.

Het bijzondere van dit appelras is dat ook mensen met een (milde) appelallergie ze goed kunnen eten.

Oktober 2015

Perennieuws!!

De Triomphe de Viennes zijn bijna allemaal verkocht en we beginnen deze week dus met de opvolger: de Concorde (foto links). Dit is een kruising van de Conference (zie o.a. de vorm) en de Doyenne du Comice. Het resultaat van de kruising is een heerlijk zoete, sappige peer. Net als andere peren moeten ze eerst een poosje op kamertemperatuur eetrijp worden en als u dat geduld kunt opbrengen, krijgt u een peer met heerlijk smeltend vruchtvlees.

De herfst is ook de tijd van de stoofperen. De Gieser Wildemannen liggen hier al voor u klaar. Lekker stoofpeertjes koken: met een flinke scheut rode bessensap, een kaneelstokje, suiker en naar believen een scheut port of rode wijn. Laat dan de herfststormen maar komen...



Alkmene
De Collina's zijn op en we gaan nu over op de Alkmene. Deze appel is een kruising van o.a. de Cox en de smaak lijkt daar ook sterk op. Het vruchtvlees is wat steviger en is heel sappig en zacht zoetzuur. De kleur is geel met rood, ze zien er erg appetijtelijk uit.

Op de foto hierbij lijken alle vruchten smetteloos, maar, helaas, de Alkmene is heel erg moeilijk te plukken: de appels lijken wel vastgeplakt aan de takken, de steeltjes zijn heel erg kort, zitten eigenlijk in de steelholte, dus ze zijn erg lastig compleet met steel te plukken; als je probeert ze even rond te draaien en dan om te knikken, zoals met andere appels mogelijk is, breekt of de knop af waar ze aan vast zitten of de steel laat helemaal los.

Verder zit er rond de steel meestal veel verruwing en daar zullen wel haarscheurtjes in zitten, want heel veel appels zijn rond de steel aangevreten door allerlei beestjes, varierend van oorwurmen tot pissebedden en spinnen. Dus: van de appels op deze zonnige foto is minstens 20% niet verkoopbaar. Maar ter troost: het levert straks weer meer heerlijk (appel-peren)sap op!

September 2015

Peren

Vandaag 14 september de eerste peren, Triomph de Vienne, geplukt. Dit zijn hele grote sappige peren. Sommige peren zijn zo groot dat een heel gezin er nog van kan eten. De peren moeten altijd nog even narijpen. Maar als u geduld heeft, kunt u genieten van een lekkere sappige peer, waarbij het sap langs uw kin zal lopen!

Deze week stoppen we met de pluk van de rode bessen. Hebben we toch ruim twee maanden rode bessen kunnen eten.

Kersen

De kersen zijn op! Vandaag (5 september) zijn de laatsten verkocht. Het is de eerste keer dat we zo laat nog kersen hadden, wat ook te maken heeft met het late voorjaar. Aan alles komt dus een eind...en nu maar weer sparen voor volgend jaar.

Pruimen

De Opal pruimen zijn op en we gaan nu over op de volgende soorten: Reine Victoria en Jubileum. Reine Vic is een oude bekende, die normaal gesproken eind augustus rijp is. Maar dit jaar gaat het veel trager, de rijping komt maar langzaam op gang. Het gevolg is dat tegelijkertijd de Jubileum rijp is. Dit is een (hele) grote, paarsachtige pruim, met geel, sappig vruchtvlees en een wat dikkere schil (zie foto's hieronder).

Als deze twee soorten op zijn volgt, nog de Valor pruim, hemelsblauw van kleur.

Augustus 2015

Appels

De appelpluk is eindelijk aangebroken. Alles is later dit jaar, dus ook de appels. De Collina is een zomerappel, dus geen bewaarappel; we hebben hem een week of zes in de verkoop. De Collina is een appel die in biologische boomgaarden wordt geteeld, veel klanten kennen hem dus niet. Het is een sappige appel, zoetzuur. Kleine, tot middelgrote vruchten.Ter kennismaking staat er een schaal met kleine appeltjes naast de weegschaal, die kunt u proeven als u wilt. De Collina is een kruising van Priscilla en Elstar. De grondkleur is geelgroen met een oranjerode lichtgestreepte blos.


Pruimen

De pruimentijd is weer aangebroken! Op dit moment wordt het bekende ras Opal geplukt, een vrij kleine, blauwachtige pruim. Dus de komende weken kunt u volop pruimen eten. Hierna volgen nog drie andere soorten: de bekende Reine Victoria, Jubileum (die grote paarse) en Valor (groot en hemelsblauw).

Leesbrillen

Het komt nogal eens voor dat klanten met samengeknepen ogen turen naar al die flesjes en jammen: wat staat daar op? Of er wordt op het verkeerde papier geschreven wat er gekocht is enz. Dus we dachten: daar is een oplossing voor: leesbrillen! We hebben nu drie soorte liggen: +1, +2 en +3. Dus: Lauwershof is van alle gemakken voorzien....

Juli 2015

Kersen update

Er zijn weer genoeg kersen!! Het nieuwe ras (Kordia) kunnen we nu al weer een paar dagen plukken.


Kersen

Even een waarschuwing voor de kersenliefhebbers: de komende week zullen er weinig tot geen kersen in de verkoop zijn. Het probleem is namelijk dat de rassen die we nu bijna helemaal geplukt hebben uitverkocht zijn en dat het volgende ras, de  Kordia, nog niet helemaal rijp is. Op de foto lijkt dat misschien niet zo, maar Kordia's moeten helemaal zwart zijn als ze geplukt worden en niet donkerrood, zoals de meeste rassen. Wanneer die pluk zal beginnen durf ik nu nog niet te zeggen, het hangt ook van de temperatuur af. In elk geval niet voor het eind van deze week en m isschien zelfs pas volgende week. Ter geruststelling: er komen nog genoeg lekkere kersen aan!

Rode bessen

De afgelopen tijd werd mij regelmatig gevraagd wanneer de rode bessen rijp waren. En eindelijk is het dan zover: vandaag zijn we begonnen met de pluk van de Rolan. Wij hebben geen vroege soort rode bessen, zoals Jonkheer van Tets, dus er zijn nooit voor half juli bessen. Op de rechter foto is te zien dat de trossen nu helemaal rood zijn. Dat wil nog niet meteen zeggen dat de bessen ook 'lekker' zuur zijn; ik meet steeds het zuurgehalte van het sap (met een apparaat dat refractometer heet). De trossen rijpen altijd van boven naar beneden, dus het gaat erom dat de onderste bessen ook lekker zijn, dan zijn ze rijp om geplukt te worden. Op de linker bessenfoto is het ras Rovada te zien. Duidelijk is dat die trossen nog niet zover zijn. Dat komt natuurlijk goed uit, want het is de bedoeling dat ze elkaar opvolgen. De Rovada is er meestal vanaf ongeveer begin augustus.

Frambozen

Ook de eerste frambozen worden nu geplukt. Het zijn zomerframbozen. Het probleem is dat frambozen telen op de klei net zoiets is als sla telen in Saoedi-Arabië: het valt niet mee.....De framboos is eigenlijk een bosplant, lekker op lichte grond en niet teveel in de zon. Maar aangezien ik graag frambozen wil telen, doe ik dus mijn uiterste best om het een beetje te laten slagen. Op de een of andere manier doen herfstframbozen het hier trouwens een stuk beter dan zomerframbozen, maar ja, als je alleen herfstframbozen hebt (trouwens de naam is een beetje verwarrend, aangezien de eersten al staan te bloeien op dit moment) duurt het zo lang voordat je frambozen hebt...Op de foto's staan respectievelijk (links) zomer- en (rechts) herfstframbozen.

Juni 2015

Fruit update

Allereerst een vervelend bericht voor de liefhebbers van aardbeien: het blijkt dat de aardbeien (ras Sonata) zo door de hitte bevangen zijn dat ze het nu -op het moment van volle oogst- niet kunnen bijbenen. De rijping gaat door de hitte supersnel en er hangen heel veel aardbeien aan de trossen. De Sonata is er om bekend dat ze slecht tegen dit soort omstandigheden kan. Kortom er komen nu veel aardbeien af die niet meer zoet genoeg zijn om te verkopen, dus er is voor de komende dagen een verkoopstop. Ik hoop dat als er weer wat normalere temperaturen komen, de situatie zich weer herstelt; tot die tijd worden er wel elke dag aardbeien geplukt maar die zullen worden verwerkt tot jam en - heerlijke- aardbeiensiroop. Maar ja, het is wel een tegenvaller....

Wat vrolijker berichten:

We zijn voorzichtig begonnen met de kersenpluk. Het ras Burlat is altijd het eerst aan de beurt. Het begin van een pluk is altijd lastig: je moet de rijpe vruchten ertussenuit zoeken. Dat moet gebeuren met de zon in je rug want als die erdoor heen schijnt is alles donker en als je dan kijkt wat je hebt geplukt, is het meeste nog veel te licht. Maar er zijn dus al kersen, als is het met mate.

Wat het overige fruit betreft: morgen beginnen we met de oogst van de zwarte bessen. Gedurende een week of twee, drie zijn die vers te koop en daarna vries ik de rest in en maak er sap van.

Binnenkort zijn er ook weer kruisbessen, ik denk volgende week. Zoals u op de foto ziet duurt het nog wel even voor er ook frambozen zijn, die moeten nog kleuren.

De rode bessen (Rolan) zijn aan het kleuren; ik denk dat ze over een week of twee rijp zijn.

Het seizoen is begonnen

Eindelijk is de oogst begonnen! Vorige week zijn we opgestart met de pluk van de aardbeien en nu komt er genoeg af om het op de site te berichten. We zijn later dan vorig seizoen, maar dat was natuurlijk ook extreem vroeg.

Het is een koud voorjaar geweest: veel wind, altijd van de koude Noordzee en ook heel droog. Het pas gezaaide graszaad bijvoorbeeld heeft wekenlang wat heen en weer liggen rollen voordat er eindelijk wat regen ging vallen.

Er is hier ook het een en ander veranderd: de hoge oudere kersenbomen zijn gerooid en daarvoor in de plaats is een variatie aan teelten gekomen. Er zijn o.a. nog wat appelbomen bijgeplant en ook is er een experiment met de teelt van kiwi's. Het is een heel vroeg rijpend soort, dus dat is gunstig, maar of ze het hier goed zullen gaan doen moeten we afwachten. Voorlopig moeten ze opboksen tegen de gure noordenwinden. Verder staat er een lange rij artisjokken, die volgend seizoen als vrucht of bloem verkocht zullen worden. De rijen worden omgeven door allerlei bloemenmengsels, mooi om te zien en gunstig voor het aantrekken van natuurlijke vijanden.

Wat de verdere oogst betreft: de eerste kersen (Burlats) zijn al mooi aan het kleuren en ik verwacht dat binnen twee weken de pluk zal beginnen, zeker met mooi weer in aantocht zal de rijping nu goed doorzetten.


April 2015

Bloesem